The Phantom Four bestaat 15 jaar en dat werd afgelopen zaterdag groots gevierd met de nieuwe single 'Yarana/Marula' in een uitverkocht Mezrab in Amsterdam. De band ons mee op muzikale wereldreis door hun muziekcatalogus en maakte er een mooi feestje van.

Lola's Dice

In tropische sferen met Lola's Dice

De psychedelische rock band Lola’s Dice mag de avond openen. De muziek klinkt tropisch met duidelijk aanwezige Latijns-Amerikaanse invloeden. Het publiek begint inmiddels langzaam binnen te stromen en de band krijgt de aanwezigen flink aan het dansen. Lola Dice brengt het publiek in Caribische sferen en speelt onder meer nummers van de meest recente EP Viaje Al Centro Del Ritmo. Al swingend wordt de zaal goed opgewarmd voor The Phantom Four.

Lola's Dice

Lola's Dice

Phantom Four

Phantom Four brengt muziek van alle continenten samen

In de jaren negentig maakte ‘Phantom’ Frank Gerritsen faam met de instrumentale surfgroep The Treble Spankers. Na het succes met The Treble Spankers startte Phantom Frank in 2004 de instrumentale band The Phantom Four. De band bestaat verder uit Gilian Profundo P op gitaar, bassist Marc de Regt en drummer Niels Jansen. De band heeft diverse EP’s en albums uitgebracht, waaronder het in Amsterdam opgenomen album Live at Pacific Parc. De band speelde op vele podia en festivals in zowel binnen- als buitenland. Het geluid van de band is de afgelopen jaren geëvolueerd van een typische surf sound naar dansbare wereldmuziek met rock invloeden.

Het is half elf als de lichten dimmen en Phantom Frank met zijn Danelectro Sitar gitaar het nummer Sitara inzet. Vervolgens volgt 'Dum Maro Dum', afkomstig van het Mandira album. De band is vanaf het begin flink op dreef en de zaal swingt en gaat helemaal los. De setlist bestaat uit vele favoriete nummers van de albums Madhur, Mandira en Morgana.

De verschillende muziekstijlen komen uit alle hoeken van de wereld voorbij: van psychedelische cumbia tot afrobeat en folk uit het Midden-Oosten.

Deze avond wordt ook de nieuwe single 'Yarana/Marula'' gepresenteerd. Hier laat de band weer een hele andere kant zien, waarbij gebruikt wordt gemaakt van een sitar met een aanstekelijke disco groove en sfeer die doet denken aan het Bollywood uit de jaren zeventig. Van 'Yarana' is tegelijkertijd een videoclip uitgebracht (zie hieronder), waarin het verhaal over twee gepassioneerde dansers die verliefd worden en een jaloerse toeschouwer wordt verteld.

Phantom Four

Phantom Four

Gastoptreden van Rudeboy voor 'The Phantom Four & The Arguido'

Halverwege de set wordt rapper Rudeboy aangekondigd, de voormalige frontman van de hiphop/rock crossover band Urban Dance Squad. Vooraf wordt er eerst stilgestaan bij het recente overlijden van zanger Bob Fosko, die vorige week op 64-jarige leeftijd overleed. De frontman van onder meer De Raggende Manne was al geruime tijd ernstig ziek.

Met de intensiteit en energie die Bob Fosko altijd live op het podium bracht, wordt het optreden vervolgd met onder meer 'Gun On My Temple' en 'Settle Down'. Beide nummers komen van het album Sounds From The Obscure dat de band met Rudeboy onder de naam The Phantom Four & The Arguido uitbracht. Het publiek gaat helemaal uit zijn dak tijdens het optreden met Rudeboy.

Feestelijke afsluiting

Het einde van de feestelijke avond nadert als Alex Figueira van Lola’s Dice het podium op komt om nog een paar nummers op percussie mee te doen. Drummer Niels Jansen en gitarist Gilian Profundo P lopen het publiek in om in het midden van de zaal een solo ten gehore te brengen. Het laatste nummer 'Ramgaya' wordt ingezet, waarna de band onder luid applaus het podium verlaat. Het publiek pikt dit echter niet en schreeuwt om een toegift. De band komt terug het podium op en zet de instrumentale versie van 'A Forest' in, een cover van The Cure. Ook Rudeboy komt nog een keer langs voor het nummer 'Van Loo'. Er wordt overal in de zaal gedanst, er ontstaat zelfs een moshpit en zijn er hier en daar wat crowdsurfers waar te nemen. Na de derde toegift 'Lorke Lork is het helaas ook echt klaar deze avond.

Het optreden van The Phantom Four is een ware exotische beleving die best verslavend genoemd mag worden. De band speelt deze maand op het Vive Latino Festival in Mexico, maar gelukkig daarna ook dichterbij huis. Op 28 mei zijn ze te zien in het Slachthuis in Haarlem en op 20 juni in Timboektoe in Wijk aan Zee.

Phantom Four

Phantom Four