In de Upstairs-zaal van de Melkweg kan je elke maand tijdens RADAR veelbelovende en spannende acts uit Nederland ontdekken. Een erg aantrekkelijk concept dat onder meer nieuwsgierige muziekliefhebbers aanspreekt die er van houden om bandjes te ontdekken. Deze maand was het de beurt aan Banji, Áslaug en FOSS.

Even wegdromen met FOSS

FOSS opent de avond met zijn indie dreampop. In 2018 verscheen de gelijknamige debuut EP en vorig jaar werd de tweede EP All I Ever Wanted uitgebracht. Het overkoepelende thema van de EP is de vraag of je wel op de juiste plek zit.

De zaal is goed gevuld als de dromerige indie pop songs over het publiek neerdalen. Sterke catchy pop songs wisselen zich af met zwijmelende soundscapes afkomstig van de gitaar en en synthesizers. Het doet hier en daar denken aan The xx en The Japanese House. De schitterende vocalen van zangeres Rósa Trujillo geven de toch al prachtige nummers een extra dimensie waarvan je gaat zweven.

Áslaug overtuigt groots in de kleine Upstairs

De Utrechtse zangeres Áslaug Vigfúsdóttir werd niet voor niets verkozen tot de Top 12 van 3voor12 meest belovende acts van 2020. Ze behoort tot de meest geprezen acts van de Popronde 2019 en is benoemd tot 3FM Talent. Vorig jaar bracht ze haar debuutsingle ‘Take From Me’ uit en verscheen deze in diverse internationale New Music Friday playlists op Spotify. Geïnspireerd door artiesten als The Japanese House, HAIM en Lykke Li blend ze dromerige synth pop met catchy hooks.

De zaal is duidelijk drukker geworden als Áslaug met haar band het optreden begint. Ze openen met een spannende soundscape als intro. De muziek is dansbaar, catchy, dromerig en emotioneel tegelijk. De band is perfect op elkaar ingespeeld en samen met de schitterende vocalen van Vigfúsdóttir erg groots en bombastisch. Tel daar een loepzuiver geluid en mooie lichtshow bij en staat er een optreden waar terecht de zaal vol van staat. 

Het publiek is muisstil en laat zich meeslepen in de dromerige wereld die Áslaug met band ten gehore brengt. Ze staat er zelf ook van te kijken hoe het publiek intens haar muziek ervaart deze avond. Uiteraard kunnen de twee uitgebrachte singles ‘Take From Me’ en ‘I’m Sorry’ niet ontbreken.

Op 20 maart a.s. is het dan eindelijk zover als de debuut EP verschijnt. Op 18 maart a.s. wordt de release van de nieuwe EP gevierd met een optreden in de EKKO in thuisstad Utrecht. 

Banji trekt ook fans uit buitenland

Banji is een nieuwe Nederlandse band en verzorgde vorig jaar al voorprogramma’s van bands als Di-Rect, Balthazar en Hobo Johnson, waarmee de band veel indruk maakte. Rondom de band hangt een soort van mysterieuze sfeer en er is op social media nagenoeg niets te ontdekken over de band.

De vijftal gaat met veel enthousiasme van start en opent met het nummer ‘Chills’. De sfeer zit er meteen goed in en de intensiteit van de band is voelbaar in de zaal. Er wordt gedanst en de nummers worden stuk voor stuk warm onthaald. De nummers zijn funky, catchy en erg aanstekelijk zodat men gedurende het optreden onmogelijk stil kan blijven staan. De band heeft een voorliefde voor R&B, alternatieve pop en een klein vleugje hiphop en dat is live goed te horen. De unieke beats en vreemde geluiden uit de synthesizers maken de muziek erg interessant, waarin je steeds weer nieuwe dingen ontdekt.

Dat Banji bijzonder is blijkt wel uit het feit dat een bezoeker uit Oman speciaal voor dit optreden naar Amsterdam is gekomen. Deze fan zag de band eerder in de Melkweg als voorprogramma en dat maakte zo’n indruk dat hij er vanavond bij moest zijn. Hij gaat dan ook gedurende het hele optreden helemaal uit z’n dak.

Na zo’n 40 minuten speeltijd eindigt de band het optreden met ‘Chatterbox’ en gaat het publiek met veel voldoening terug naar huis. De verwachting is dat op korte termijn de eerste single ‘Listen’ van Banji zal verschijnen. Later dit daar volgen meer singles. 

Volgende maand op RADAR: Blue Crime, Spill Gold en Alienbaby Collective.