Deze hele zomer presenteren Grap Amsterdam Popmusic en De Nieuwe KHL elke woensdag Nederlandse acts tijdens de 1,5 meter sessies. Bezoekers kunnen corona-proof genieten van livemuziek. Het initiatief is ontstaan om artiesten in deze zware tijd te steunen. Deze zomer zijn onder meer Tim Dawn, Sam & Julia, Laura Sjin en Ben Forte in De Nieuwe KHL te zien. Afgelopen woensdag was het de beurt aan Meis, het Nederlandstalige soloproject van Aysha de Groot.

Bij binnenkomst in de zaal is de intieme clubsfeer met kaarsjes en sfeerverlichting meteen voelbaar. De zaal zit vol met het maximaal aantal mensen dat naar binnen mag vanwege de corona-maatregelen. Op het podium staat naast het verlichte Meis-logo een piano en twee gitaren, waarop Meis uitgeklede versies van haar nummers solo ten gehore zal brengen. Hiermee gaat ze terug naar de basis van toen de nummers voor het eerst geschreven werden. Nog niet iedereen is bekend met de nummers van Meis, maar daar zal het komende uur gauw verandering in komen. 

Meis begint het optreden achter de piano met het gevoelige nummer ‘Bram’. Vervolgens wordt op de gitaar de debuutsingle ‘Wacht’ ingezet dat eind maart uitkwam. Het nummer blijft ook met alleen een gitaar prima overeind staan. Na het prachtige intens gespeelde ‘Waarom’, een al wat ouder nummer van toen ze dit project begon, wordt het nieuwe nummer ‘Ons’ aangekondigd. Dit is haar eigen coronalied volgens De Groot.  

Halverwege de set kruipt De Groot weer achter de piano voor ‘Als het feest voorbij is’. Deze in het Nederlands uitgevoerde Billie Eilish cover speelde ze met band begin juni in de ochtendshow van Sanders Vriendenteam op 3FM. Het nummer past prima tussen haar eigen nummers die ze vanavond speelt.

Nadat de nieuwe nummers ‘Alsof’ en ‘Zonder’ zijn gespeeld, krijgt het publiek een primeur van de volgende nieuwe single ‘Veel’. Het nummer heeft ze al eens eerder met haar vader Marcel de Groot gespeeld en gaat onder meer over nors kijkende mannen en patronen die ze ontdekte bij voormalige vriendjes. Het is een erg mooi nummer en we zijn dan ook erg benieuwd hoe straks de aangeklede versie van het nummer klinkt. 

Het einde van het optreden komt in zicht als het nieuwe nummer ‘Zee’ wordt ingezet. Een prachtig ingetogen nummer om stil van te worden met een nagalmend delay effect op de achtergrond. “Is het dieptepunt al hier?”zingt De Groot tijdens tijdens dit vrij zwaarmoedige nummer dat gaat over een bodemloos lijkende depressie. Het optreden eindigt met de goed ontvangen tweede single ‘Waar’ die eind mei werd uitgebracht. 

Het publiek geeft een warm applaus als de laatste noten hebben geklonken en gaat tevreden naar huis. Meis heeft er na vanavond weer een heleboel nieuwe fans bijgekregen en is er veel interesse in de Meis-mokken die te koop zijn. Het is nog even wachten op de debuut EP die volgend jaar in januari wordt uitgebracht, maar eerst zal de nieuwe single ‘Veel’ op 28 augustus a.s. uitkomen. 

3voor12 Noord-Holland presenteerde op 19 april jl. een livestream met Meis tijdens de Beauforthuis Sessies. De livestream is hier nog een keer te bekijken: