De Amsterdamse art-punk band Labasheeda timmert inmiddels al flink wat jaren aan de weg en bracht verschillende albums en EP’s uit. Het is echter alweer ruim vijf jaar geleden dat het laatste album Changing Lights uitkwam. Voor het nieuwe album Status Seeking startte de band vorig jaar een succesvolle crowdfunding actie, waarbij fans gevraagd werden om een financiële bijdrage te leveren, zodat het album uitgebracht kon worden. Vorige week zaterdag presenteerde Labasheeda het nieuwe album in Cinetol met BUG als voorprogramma.

Vincent de Bel (BUG)

De Amsterdamse band BUG opent de avond in Cinetol. De band bestaat uit Vincent de Bel (gitaar/zang), Martijn Klippel (bas) en Klaas Dijkstra (drums) en maakt rauwe punkrock met melodische en experimentele invloeden in de traditie van bands als Hüsker Dü en Nirvana. In 2019 deed de band mee aan de Popronde en speelde eerder dit jaar op Eurosonic Noorderslag.

Martijn Klippel (BUG)

De zaal is inmiddels goed gevuld als BUG van start gaat met een instrumentaal nummer dat langzaam opbouwt en explodeert in een grauw punkrock nummer, zoals we dat kennen van de band. Het is moeilijk te blijven stilstaan op de muziek van BUG en als moshpits waren toegestaan, dan hadden deze zeker plaatsgevonden. Er worden hoofzakelijk nummers gespeeld van de vorig jaar verschenen EP Milk. Zo krijgen we onder meer ‘Tongue, ‘Milk’ en ‘The Last Words of Francis the Dancer’ te horen. Ook mag het nummer ‘Old News’ niet ontbreken, waarvoor de band afgelopen januari een video uitbracht. De zaal is goed opgewarmd voor Labasheeda als BUG het laatste nummer ‘Switserland’ heeft gespeeld.

Labasheeda

Labasheeda geeft na lange tijd weer een optreden en doet dat met een geheel nieuwe bezetting bestaande uit Saskia van der Giessen (zang, gitaar, viool), Arne Wolfswinkel (gitaar), Renato Cannavacciuolo (bas) en Jan Tromp (drums). De band heeft er duidelijk veel zin in om de nieuwe nummers van Status Seeking aan het publiek te laten horen. De visuals worden vanavond verzorgt door Magieke Jansen.

Saskia van der Giessen (Labasheeda)

De band begint het optreden met ‘On Tippy Toes’ afkomstig van het in 2012 uitgebrachte album Castfat Shadows. Vervolgens krijgen we allemaal nummers van het nieuwe album te horen met onder andere ‘Clouds’, ‘No Guarantees’, ‘Infralight’ en ‘Uncomfortable Objects’. De hardcore en punk invloeden zijn duidelijk hoorbaar in de muziek en de band is ook prima live op elkaar ingespeeld. De visuals van Magieke Jansen vormen een mooie toevoeging aan de nieuwe nummers die live worden gespeeld.

Arne Wolfswinkel (Labasheeda)

Het duurt even voordat Saskia van der Giessen haar gitaar verruilt voor de viool. De viool vormt een volwaardig rockinstrument in de band en geeft een bijzondere toevoeging aan de art-punk nummers. De band speelt met veel energie en dat slaat over op het publiek dat ook bij Labasheeda moeilijk kan blijven stilstaan. Het optreden is dynamisch en intens en we krijgen haast psychedelische soundscapes te horen. Van het nieuwe album krijgen we ook ‘Dark Dream’, ‘Reunion’, ‘False Flag’ en ‘A Novelty’ te horen. Tussendoor speelt de band ook het oudere nummer ‘Head’ dat afkomstig is van het album Changing Lights.

Saskia van der Giessen (Labasheeda)

Het optreden komt ten einde als het laatste nummer ‘Winter’ wordt ingezet. De band gaat nog een keer helemaal voluit, waarna het publiek tevreden naar huis gaat. Na afloop is er veel belangstelling voor het nieuwe album dat zowel digitaal als op vinyl is uitgebracht, waarbij de LP’s zijn verpakt in een genummerde, met de hand gezeefdrukte hoes. De band kan terugkijken op een geslaagde album release party in Cinetol.

Labasheeda