Kevin Stunnenberg heeft niet stil gezeten tijdens de coronatijd: hij heeft zich ingezet voor dak- en thuislozen, nieuwe muziek gemaakt en een verrassend tuinconcert voor de boeg, dat morgen plaats vindt op een bijzondere locatie in Haarlem. We spraken hem kort van tevoren.

Gisteren had ik de eer om fully coronastijl, dus via Zoom, Kevin Stunnenberg te interviewen. Interessant, want Kevin is flink bezig gebleven tijdens de coronacrisis en aankomende vrijdag geeft hij samen met Yorick van Norden een tuinconcert in Haarlem. Hier is hij erg geheimzinnig over en met de teasers van zijn nieuwe werk en de muzikale combinatie van hem en Yorick belooft het een verrassend evenement te worden.

Supertof dat je tijd vrij hebt kunnen maken voor een interview met 3voor12 Noord-Holland. Ik ben wel benieuwd hoe het met je gaat en hoe je corona tot nu toe bent doorgekomen? 

Kevin: "Ja, het gaat goed. Door de coronacrisis was het super balen dat alle optredens niet door konden gaan. Na ons afscheid bij Birth of Joy ben ik bij het Leger Des Heils in Amsterdam gaan werken en heb ik mij daar aangemeld voor een corona isolatielocatie. Hiermee hebben we een complex opgezet waar daklozen, ongedocumenteerden of mensen die in een instelling zitten die corona hebben of hadden heen kunnen. Daar konden zij dan in quarantaine. Dit om zichzelf en de samenleving te beschermen want, hoe kan je in quarantaine zitten zonder een dak boven je hoofd? Wij waren ervoor om die mensen op te vangen!" 

Wauw, dat is een mooi project! Hoe is het met je muziek? 

"Ik houd van muziek maken en doe dat dus nog elke dag. Net heb ik even met Yorick even gereperteerd voor iets leuk voor het tuinconcert vrijdag. Wat, ga ik natuurlijk nog niet zeggen..."

Dus we kunnen wel wat van jullie verwachten vrijdag? 

"Ja. We dachten als we samen een tuinconcert houden, dan kunnen we misschien ook iets samen doen maar wat, dat vertel ik nog lekker niet!"

Je hebt veel muziek gemaakt de afgelopen tijd en ik zag een livestream bij een venue in Frankrijk voorbij komen. Je bent fully solo aan het gaan of niet? Hoe is die omschakeling voor jou na je tijd bij Birth of Joy?

"Dit is natuurlijk een compleet andere uiting en een ander bestaan. Het is niet rocken op het podium en rondspringen en rondrennen. Geen bloed, zweet en tranen, maar ik vind het heel fijn. Ik werk al twee jaar als muziekcoach en zit veel met mensen. Zo kom je erachter dat het echt als een soort therapiesessie werkt waardoor je muziek anders gaat benaderen. Ik vind het fijn om alleen met een gitaar mijn ei kwijt te kunnen zingen. Het is lekker rustig, ik bepaal mijn eigen tempo en mijn eigen volume. Met mijn stem kan ik veel meer ruimte geven en ik zing natuurlijk ook in het Nederlands. Ik voel en denk in het Nederlands, dat ligt heel dichtbij mij en dat is heel fijn.

Ja, dat scheelt vertalen, natuurlijk. Je vertaalt je gevoel al naar een geschreven tekst en wanneer je het naar het Engels vertaalt heb je dus nog een vertaling die je maakt. 

"Het is een heel andere manier van uiten ofzo. Kleiner en kwetsbaarder, het hoeft niet zo perfect. Daar streef ik echt naar. Ik ben ook alleen en heb alleen een gitaar, zonder effecten. Geen andere muzikanten die met mij meespelen. Ik en mijn gitaar, dat is het. Ik streef naar het creëren van een moment van uiting van emotie. Het is rustgevend." 

Dat past misschien ook wel bij deze tijd. Zou je zeggen: ‘Kevin gone soft’?

"Nee, de rockende Kevin is er echt wel, maar ik heb nu even geen behoefte aan het hele rockgedoe. Dat betekent niet dat ik niet af en toe een elektrische gitaar pak en ik weet natuurlijk niet wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren! Ik heb sinds mijn 15e in rockbands gezeten en de afgelopen tien jaar flink met Birth of Joy getoerd. Ik wil er misschien ooit wel naar terug maar ik hoef er voor mijzelf niet meer achteraan te jagen." 

En hoe zit het met het uitbrengen van je nieuwe muziek?

"Ik ben er veel mee bezig, maar ik ben heel streng voor mijzelf. Ik wil one-takers doen maar ik doe het dan zelf, dus ook de engineering en techniek en ik vind het heel moeilijk om dan helemaal tot rust te komen daarin. Misschien is die ene speciale take er al wel maar ben ik nog niet op het moment dat ik dat ook echt vind. Ach ja, ik ben ermee bezig!" 

Tekst gaat verder onder foto

Kevin Stunnenberg

Oké en vrijdag dus hét optreden. Wat heb je het meest gemist aan optreden?

"De interactie met het publiek. Je deelt samen een moment en dat mis ik wel. Het is bijzonder dat je wat kan delen en het is fijn dat je jezelf helemaal naakt durft te geven en je jezelf erin kan laten verliezen. Het is een soort dans met je publiek, een wisselwerking. Ik vind het alleen leuk om met iemand te dansen als die het ook leuk vindt, alleen dansen ben ik niet van en dat is met muziek ook zo. Ik heb dus wel die livestream gedaan en dat was heel apart. Dat is meer dan 7000 keer bekeken wat heel impressive is maar het is natuurlijk een livestream, dus je ziet je publiek niet. Ik miste dat wel!"

Waar zit de uitdaging in een concert geven anno coronacrisis? 

"Zo probeer ik er niet naar te kijken. Ik probeer naar de mogelijkheden te kijken en daarvan te genieten. Ik probeer er zo positief mogelijk in te staan! Het is mooi dat er mensen zijn en dat we nog steeds kunnen delen. Wel met afstand maar die afstand, als we kunnen delen, wordt wel doorbroken op die manier. Dan is het toch intiem." 

Het concert is uitverkocht maar er komt ook een livestream waarvoor je kaartjes kan kopen. Waarom zouden de mensen die dit lezen volgens jou nou echt een kaartje moeten kopen?

"Nou, omdat het gewoon leuk is! Je weet niet wat je mist! En, wanneer zie je nou Yorick van Norden en Kevin Stunnenberg samen spelen?" 

Ik kreeg een beetje bluesy vibes van je vorige livestream en ik weet dat denken in genres een beetje limiterend kan werken maar, het werkt ook om een idee te krijgen van wat we kunnen verwachten. Dus, als je toch in genres gaat denken: hoe zou jij jezelf dan nu omschrijven?

"Dat is moeilijk want ik houd van veel verschillende soorten muziek. Denk van Kraftwerk naar klassiek naar Frank Sinatra en naar Sepultura. En, een goed nummer kan je vaak ook vertolken naar een akoestisch dingetje. Weet je, ik ben gewoon mijzelf met mijn gitaarstijl en mijn stem en ik doe gewoon wat ik leuk vind en waar ik zin in heb!" 

Hartstikke bedankt voor je tijd Kevin. Ik ben benieuwd naar hoe dit zich allemaal gaat uiten in het concert vrijdag! Succes met de laatste voorbereidingen en, tot dan!

"Jij ook! Ik heb hartstikke veel zin in het tuinconcert!"

Aanstaande vrijdag is Kevin Stunnenberg te zien samen met Yorick van Norden op een geheime locatie in Haarlem met een tuinconcert. De fysieke kaarten zijn uitverkocht maar, ben je toch benieuwd naar hoe deze twee muzikanten dat moment van dansen met hun publiek gaan creëeren en wat die mysterieuze dingen zijn die gaan gebeuren volgens Kevin? Dan kan jij er vanaf elke plek die je wil, bij zijn! Voor € 5,- euro koop je je online entree. Ben je er bij? Stuur een mailtje naar concertenindetuin@gmail.com voor je online toegang.