KOWNU is de nieuwe band rondom zanger/pianist Xillan Macrooy aangevuld met gitarist Pascal Voorbraak en Maurits Nijhuis en Wannes Notenbaert die de elektronica en synthesizers bedienen. De muzikale reis van KOWNU startte vorig jaar en kwam voor wat betreft live spelen even tijdelijk tot stilstand door de pandemie. Vorige week vrijdag stond de band voor het eerst sinds lange tijd weer op het podium. Het optreden in Cinetol was al gauw uitverkocht, zodat voor dezelfde avond gauw een tweede optreden werd gepland.

Het optreden staat op het punt van beginnen als Xillan Macrooy plaats neemt achter piano midden op het podium. Er wordt afgetrapt met ‘Slave’, het nummer dat speciaal voor de Popronde quarantainespecial van 3voor12 als live video werd opgenomen. Het nummer kent een rustige opbouw en gaat later helemaal los met de eigenzinnige elektronische geluiden van Wannes Notenbaert en Maurits Nijhuis.

De band heeft er duidelijk zin in om eindelijk weer eens live te spelen. Na ‘Slave’ volgen allemaal nieuwe nummers die nog niet bekend zijn bij het publiek. Zo krijgen we onder meer ‘Our Time’, ‘Mi Boi’, ‘Pari’ en ‘Dansi’ te horen. De nummers grijpen terug naar de Surinaamse roots van Macrooy en worden prachtig ingekleurd door de andere bandleden. Gitarist Pascal Voorbraak gebruikt veelvuldig zijn e-bow (apparaatje dat strijkgeluiden produceert door het boven gitaarsnaren te houden, red.) om zijn gitaar extra lang te laten doorklinken. Zijn schitterende gitaarpartijen doen mysterieus aan en klinken heel ruimtelijk en ambient-achtig. Maurits Nijhuis en Wannes Notenbaert staan tegenover elkaar op het podium en maken de nummers af met de meest unieke en vreemde elektronische geluiden afkomstig van analoge synthesizers en andere apparatuur. Het klinkt allemaal erg organisch en de sfeer is onaards mooi zonder dat dit ten koste gaat van de soulvolle en krachtige vocalen van Macrooy. 

Halverwege de set waagt de band het om ‘Freedom’ te coveren van Beyoncé. Het nummer past prima tussen de rest van de nummers in de set. Het optreden wordt afgesloten met het prachtige en persoonlijk nummer ‘Mother’. Van dit nummer verscheen op 20 februari jl. een live video die werd opgenomen in The Amsterdam Blue Note. 

Het optreden van KOWNU is een ervaring op zich en smaakt naar meer. Het geluid van de band is bijzonder uniek te noemen en moeilijk onder te bregen in een bepaald genre. KOWNU is uitgeroepen tot OOR Talent van de Popronde 2020 en zal veelvuldig live te zien zijn als in januari volgend jaar de uitgestelde Popronde 2020 van start gaat. Na de zomer zal er een nieuwe live video worden uitgebracht en naar verwachting komt in januari de eerste single uit. Wanneer er een album of EP zal verschijnen is vooralsnog niet bekend.