Someone bracht onlangs haar debuut-plaat ORBIT II uit, een verzameling van eerder uitgebracht werk en nieuwe songs op turquoise vinyl. Bij ORBIT II wordt gebruik gemaakt van grafische kunst en interactieve technologie via augmented reality. Hoewel de album releaseshow is uitgesteld naar 28 oktober in Cinetol, gaf Tessa Rose Jackson afgelopen zondag alvast een voorproefje van het album met een intiem optreden in Concerto.

Concerto aan de Utrechtsestraat in Amsterdam is een begrip bij muziekliefhebbers. Hier kan je urenlang door bakken wroeten om die zeldzame cd of lp op de kop te tikken waar je altijd al naar op zoek was. Een toepasselijke setting op deze zondagmiddag voor een akoestisch optreden van Someone om de vinyl uitgave van ORBIT II te promoten. Er kunnen vanwege de Corona-maatregelen vanmiddag slechts 20 mensen aanwezig zijn. Jackson begeleidt zichzelf deze middag op een Spaanse akoestische gitaar en haar vriend en mede-bandlid Darius Timmer zit achter de piano.

Er wordt geopend met ‘The Deep’, dat ook het eerste nummer is op ORBIT II. Waar op de plaat de synthesizers nadrukkelijk aanwezig zijn, krijgt dit nummer met de akoestische gitaar en piano een gehele nieuwe dimensie. Het nummer blijft prima overeind staan en klinkt net als het daarop volgende nummer ‘From Here’, erg prachtig in deze akoestische versie. Het aanwezige publiek is muisstil als ‘Forget Forgive’ wordt ingezet. De vette baslijn waarop het nummer steunt op de plaat is nu vervangen voor de akoestische gitaar dat het nummer nog kleiner en gevoeliger maakt. Een erg mooie versie van ‘Forget Forgive’.

Halverwege de set wordt een cover gespeeld van de vorig jaar overleden Amerikaanse singer-songwriter Daniel Johnston. Het breekbare ‘True Love will find you in the End’ is om stil van te worden. Als filmtip geeft Jackson mee om de documentaire The Devil and Daniel Johnston uit 2005 te bekijken over het leven van deze bijzondere, maar ook ingewikkelde man.

Van ORBIT II komt ook ‘Braver Times’ voorbij en als primeur krijgen we het nieuwe nummer ‘One by One’ te horen. Jackson schreef dit nummer nadat ze verdrietig was geworden na het kijken van het nieuws. Het nummer is als herinnering dat mensen goed zijn, in elkaar blijven geloven en lief voor elkaar zijn, we er uiteindelijk wel komen. 

De akoestische set wordt afgesloten met ‘Two Satellites’. Na afloop neemt Jackson uitgebreid de tijd om met de aanwezigen een praatje te maken en haar nieuwe album te signeren. We hopen Someone dit najaar weer vaak op het podium te zien waar ze met haar volledige band weer zal gaan optreden.

Tessa Rose Jackson (Someone)

Darius Timmer