De Nederlandstalige rapper Steven Engel uit Hoorn maakte twintig jaar geleden zijn debuut op CD. Inmiddels heeft de rapper meer dan tien albums op zijn naam staan en onderscheidt hij zich met een geheel eigen sound, thematiek en bijzondere samenwerkingen met o.a. Paul de Munnik, Def P (Osdorp Posse), Tim Knol, Diggy Dex en Bart van der Weide (Racoon). Ter gelegenheid van zijn 20-jarig jubileum verscheen in februari het album Alles Nog Open. Zaterdag 7 maart jl. speelde de rapper in een uitverkocht Paradiso tijdens de Alles Nog Open Tour met een gastoptreden van Paul de Munnik.

Steven Engel & Just

Rapper Just trapt af

Bij aankomst in Paradiso staat er een lange rij mensen buiten te wachten om Steven Engel te zien. Terwijl r&b zangeres Kelis al in een uitverkochte grote zaal staat te spelen, stroomt ook de uitverkochte kleine zaal snel vol. Het is kwart voor tien als host Surya de Nederlandse rapper Just a.k.a. Joost Adriaansens aankondigt. Als helft van het duo Engel & Just trapt Just de avond voortvarend af. Na vier gezamenlijke albums van Engel & Just brengt de rapper later dit jaar zijn eerste soloalbum uit. Just staat bekend om zijn bijzonder openhartige schrijfstijl waarmee hij de luisteraar meeneemt. De rapper geeft een kort en intens optreden dat op veel enthousiasme van het publiek kan rekenen. Ook mag het nummer 'Wanhoop Niet' niet ontbreken, de eerste single van Justs debuutalbum.

Steven Engel & band

Publiek

Steven Engel viert een feestje

Steven Engel heeft tijdens de tour een complete band meegenomen bestaande uit trompettist Wouter Hakhoff, Annette de Greeuw op de baritonsax en Jawek Kamstra op zang en gitaar. DJ Native staat fanatiek achter de draaitafel te draaien en bestookt ons vanavond met zijn funky hiphop, breakbeats en strakke scratches.

De sfeer zit er meteen goed in als Engel opent met achtereenvolgens ‘Generaties’, ‘Kleine jongen’ en ‘Hoe durft ie’. Uiteraard mag ook het nummer ‘Regen’ vanavond niet ontbreken. Ook worden er een paar nummers gespeeld met Surya en Just. De drie rappers maken deel uit van de nieuwe groep ’t Gilde, waarvan het debuutalbum Ambachtsliederen op 27 maart a.s. zal verschijnen.

Annette de Greeuw

Paul de Munnik

Wouter Harkhoff

Paul de Munnik sweept de boel verder op

We zijn op driekwart van de set als met veel applaus Paul de Munnik het podium op komt. Er wordt meteen begonnen met de meezinger ‘Breek’ afkomstig van het album Schatgraven uit 2018. De Munnik geeft achter de piano de show net dat beetje extra energie en zo horen we de nummers ‘Mis je zo’ en ‘Alles nog open’ voorbij komen. Het enthousiasme van zowel de bandleden als het publiek is goed merkbaar en al helemaal als het Acda en de Munnik-nummer ‘De Kapitein’ wordt ingezet. 

Paul de Munnik heeft er duidelijk zin in vanavond en blijft onverwacht ook gewoon de rest van de set op het podium meespelen. Wanneer Surya en Just de laatste nummers komen meedoen, horen we De Munnik zelfs nog even rappen. Ook krijgen we Jawek Kamstra’s single ‘Buiten’ te horen en het nummer ‘Zolang hij speelt’ dat eveneens een samenwerking met Engel is. 

Dat Engel fans van alle leeftijden heeft, blijkt wel uit twee jonge fans die het hele optreden vooraan bij het podium staan. De 9-jarige Christian en Ilse gaan tijdens het concert helemaal uit hun dak en zingen het merendeel van de nummers luidkeels mee. De zaal gaat flink tekeer als er gezamenlijk wordt afgesloten met het nummer ‘Thuis’ dat door iedereen in het publiek wordt meegezongen. Hiermee komt een mooi einde aan het 20-jarig jubileum feestje van Engel in Paradiso.

Surya, Steven Engel & Just