Begin dit jaar presenteerde platform NH-Pop het project Op Sleeptouw – een talentontwikkelingstraject waarin advies wordt gegeven aan opkomende Noord-Hollandse acts; zij in contact worden gebracht met muziekindustrie professionals; en hen een podium geboden wordt met masterclassshows. Binnenkort vinden deze shows én een eindpresentatie plaats. Hoe is het de deelnemers vergaan? Hoog tijd voor een voorstelrondje!

Folky indiepop van Volendamse Jacob D. Edward

Hoewel het dorp bekend staat om namen als Jan Smit en de 3J’s, produceert Volendam tegenwoordig ook fatsoenlijke muziek, namelijk Jacob D. Edward – het folky singer-songwriter project van Jack Deen. Met zijn sombere liedjes weet hij een prachtige balans te vinden tussen jaren zestig folk en moderne indiepop en zal hij dus zeker in de smaak vallen bij fans van Bon Iver of Father John Misty. Door Op Sleeptouw is Deen anders naar de muziekindustrie gaan kijken: “[Het heeft] mijn angsten voor de 'grote boze' muziekindustrie weggehaald. Het voelt nu allemaal veel minder intimiderend” stelt hij. Toekomstige deelnemers van vergelijkbare projecten adviseert hij bovenal om ervan te genieten: “…wees niet bang, wees lekker sociaal en maak ook plezier. Op Sleeptouw was zo een heel leuke, leerzame ervaring.”

 

 

 

 

 

Zaanse pop van 3:AM

De leden van poptrio 3:AM uit Zaandam hebben elkaar leren kennen via zangdocent Jozien van Dorst en vinden hun roots in drie verschillende werelddelen. Met hun strakke covers van (onder andere) Maan en Kenny B maken de drie al een zeer professionele indruk en volgens bandlid Ruby zijn er inmiddels ook eigen nummers in de maak. Tijdens Op Sleeptouw heeft de groep volgens Ruby vooral veel geleerd het belang van performance: “… hoe we echt een show kunnen neerzetten, in plaats van alleen maar zingen.” Verder stelt ze dat Op Sleeptouw een goede basis aan kennis en ervaring biedt aan mensen die verder willen gaan in de muziekindustrie.

 

 

 

VDP (Van de Polder)

VDP (Van de Polder): Hoofddorpse hiphop

Hiphopgroep VDP (Van de Polder) uit Hoofddorp is naar eigen zeggen “ontstaan als een geintje”, maar hun muziek is zeker geen grap! Met hun strakke trapbeats en melodieuze rapstijl laten zij op tracks als 'Longway' en 'Traffic' al behoorlijk wat hitpotentie horen. Daarbij vinden ze het belangrijk om hun thuisbasis goed te vertegenwoordigen: “Onze muziek gaat over wat wij meemaken in Hoofddorp”, stelt rapper Dean. Als ik hem vraag wat hij van Op Sleeptouw vond is hij erg positief: “Je kunt nooit genoeg leren, dus ik zou iedereen aanraden zich eens aan te melden voor zo'n soort project!”

GUYY

Haarlemse mix van indiepop en nu-disco door GUYY

De bandleden van het Haarlemse GUYY hebben elkaar ontmoet op de Herman Brood Academie. Hun muziek is een kleurrijke mix van indiepop en nu-disco met invloeden van acts als Confidence Man en LCD Soundsystem. Een goed voorbeeld hiervan is de single 'Real Fashion'; een track die klinkt als de perfecte soundtrack voor de zomer die nooit heeft plaatsgevonden. Over Op Sleeptouw is bandlid Ruben/Duck vrij positief: “Het heeft ons in contact gebracht met leuke mensen uit de industrie en we hebben er goede adviezen aan overgehouden.”

Moondaze

Moondaze: bluesrock uit Lutjewinkel

Bluesrockers Moondaze uit Lutjewinkel zijn, na behoorlijk wat bandleden versleten te hebben, sinds 2018 een ijzersterk powertrio. Hun muziek is een voortzetting van het blues-rock/hard-rock gerammel van bands als Cream en Led Zeppelin en verkiest energieke performances boven productietrucjes en dergelijke toeters en bellen (of zoals ze het zelf omschrijven: “Geen poespas, maar lekker knallen”). Op Sleeptouw heeft hen vooral het belang van marketing doen inzien: “[Het] heeft ons heel erg doen beseffen dat er meer bij komt kijken dan alleen het muziek maken. Daarom zijn we ons dus ook meer gaan focussen op wie we zijn en wat we willen uitdragen.”

Minor Citizen

Minor Citizen: rock met een mechanisch randje uit Mokum

De bandleden van Minor Citizen hebben elkaar ontmoet op de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam en maken moderne rock met een mechanisch randje zoals we dat kennen van bands als Soulwax en Queens of the Stone Age. Op Sleeptouw heeft hen volgens bandlid Thomas vooral in contact gebracht met veel interessante mensen uit de muziekwereld, die zij vervolgens gerichte vragen konden stellen. Verder adviseert hij muzikanten die zich mogelijk in de toekomst willen aanmelden voor dergelijke projecten om er met een open houding in te gaan: “Sta open voor alle adviezen. Ook als het dingen zijn die je misschien niet zo leuk vindt om te horen, kan je er veel van opsteken.”