Op dinsdag 2 juni leggen veel instellingen in de muzieksector hun werkzaamheden neer wegens de recente gebeurtenissen omtrent politiegeweld en zwarte mensen/POC (people of colour), specifiek uit solidariteit met George Floyd. Onder andere Warner Music NL sluit zich aan bij #TheShowMustBePaused. Een bericht van onze hoofdredacteur rondom deze actualiteiten.

Lieve 3voor12NH lezer, muzikant, collegae en consorten,

Hoe vaak je het ook al gelezen zult hebben en hoe clichématig het ook klinkt: het zijn bizarre tijden. Een pandemie waart rond over de wereld. Mensen worden ziek en sterven, werken tot het uiterste om er alles aan te doen COVID-19 te verdrijven en het leven zo toegankelijk en 'normaal' mogelijk te houden. Zowel financieel als emotioneel is het voor veel sectoren zwaar. Het is even wennen als je bent opgegroeid in een wereld waar heel veel luxe en vrijheid altijd een vanzelfsprekendheid leken. We zullen ons de komende tijd allemaal moeten schikken binnen de maatregelen van de anderhalvemetersamenleving. Dat levert de nodige consequenties en aanpassingen op.

Maar dat betekent niet dat alle andere problemen in de wereld ineens wegvallen.

Het zal vast niemand ontgaan zijn. Afgelopen tijd werd nog maar eens extra benadrukt dat institutioneel racisme nog altijd bestaat. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hier over te zwijgen. Als wit persoon voel ik me genoodzaakt om me hierover uit te spreken, juist ook vanuit mijn rol als hoofdredacteur van een muziekplatform. Dit gaat voorbij politieke voorkeuren en journalistieke objectiviteit. Dit gaat om mensenrechten, mensenlevens. 
Daarom sluit 3voor12 Noord-Holland zich ook aan bij #TheShowMustBePaused. Morgen geen posts als stil protest. Natuurlijk viel er afgelopen tijd al een hoop content weg door de coronacrisis - maar daar gaat het nu niet om. Het gaat hier om een veel groter structureel probleem waar actief tegen moet worden opgetreden. Ook in de muzieksector, specifiek een plek waar iedereen welkom zou moeten zijn en vrijheid moeten kunnen genieten om diens creativiteit op zijn beloop te laten. Laten we ons hier alsjeblieft over blijven uitspreken en ons bewust worden van de privileges die we al dan niet hebben. Dat we open blijven communiceren met iedereen, dat we luisteren naar iedereens stem, vooral die van minderheden, en dat we elkaar serieus nemen. Not to be preaching, want persoonlijk kan ik ook nog een heleboel leren - maar bewustwording is de eerste stap.

Ik wil hierbij ook iedereen uit de Noord-Hollandse muziekscene op het hart drukken dat je altijd je muziekgerelateerde plannen naar ons kunt mailen. Of je nu muzikant bent of iets organiseert, of je nu metal, hiphop of pop maakt, ongeacht huidskleur, politieke voorkeur, geslacht, geloof, achtergrond of opvoeding: alles en iedereen staat het vrij om ons te benaderen. Of we er iets mee doen, hangt in de kern af van je positie, 'groeipotentie' binnen de muziek en mogelijke interessante invalshoeken - nooit van persoonlijke redenen. Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn om dat te moeten benoemen. Maar ook wij kunnen nog veel leren, en voor een brede representatie van de Noord-Hollandse muziekscene is het belangrijk om overal voor open te staan.

Dat gezegd hebbende hoop ik dat iedereen gedurende deze periode gezond en veilig blijft en daar waar het kan een ander hulp biedt of waar nodig om hulp vraagt. Wij blijven in elk geval proberen om zoveel mogelijk te posten en naarmate de versoepelingen vorderen weer van alles op te pakken.

Blijf veilig, wees lief voor elkaar en vind houvast en troost in muziek.

Demi van den Wollenberg
Hoofdredacteur 3voor12 Noord-Holland

Demi van den Wollenberg