Holland Elektro zoekt live en in de studio een trans op.

"Holland Elektro is eigenlijk een opstapeling van alle slordige gitaarstukken die ik ken."

Marnix Vinkenborg ,

Muziek luister je via Spotify of op vinyl. Je bezoekt af en toe een concert of een festival. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het schrijven of opnemen van een nummer, het regelen van een optreden of het maken van een video? Dit keer spreken we met Eric Lensink, frontman van Holland Elektro.

Er is veel nonsens geschreven en gesproken over rock 'n roll. Waarschijnlijk is Holland Elektro uit Hoorn één van de weinige bands uit de regio die het bestaan ervan waarmaakt. Holland Elektro klinkt namelijk als de liefdesbaby van een met stenen ingeslagen White Light/White Heat en een flikflooiende Pete Townshend. Het perst zich met een straalmotor door een nauw pengat, zonder de pen te breken.  

Zwaarden

Het publiek aanschouwt Holland Elektro aandachtig tijdens de CD presentatie in het Huis Verloren in Hoorn. De bandleden dragen een lichtblauw overhemd en blauw gestreepte stropdas, met een gitaar als werktuig in de hand. Al na een aantal nummers lijkt het uniform langzaam te veranderen in een blauw harnas met een vlammend zwaard. Deze muziek gaat niet over noten of knap gemaakte structuren, maar maakt een diepe elektriciteit in het publiek los.  "We zijn voor festivals met een alternatief publiek zeer geschikt", zegt gitarist en producer Eric Lensink.

Drummer Bas de Vries speelt met zulk gewicht de archetypische 1234, dat het helt naar een religieuze beleving. Het ritueel creëert een krachtige machinale puls, die het hoofd op en neer doet bewegen. De zwevende krachten boven het ritueel worden geproduceerd door gitaristen Rude Swearing en Eric Lensink en bassiste Louisa J.M. Rickenbacker. Het kwartet claimt elkaar te kennen van een stage bij een witgoedwinkel.

Mooi gaan zo

De langdurende en repetitieve muziek in combinatie met de performance maakt de band tot een stilistische eenheid. "Ik zoek eigenlijk een soort trans op", vertelt Lensink. "Dat je na een tijdje denkt die akkoorden op dezelfde plek weet ik nou wel. Maar als je dan nog een tijdje doorgaat, denk je juist: dit mag nooit meer ophouden." 

Lensink is als producer ook verantwoordelijk voor de debuutplaat van Holland Elektro: "Het is een optelsom van alle slordige gitaarstukken die ik ken." Lensink valt even stil en vraagt: "Hoe noem jij dat ook alweer Tim?". Muzikant Tim Knol, die ook aanwezig is, vult hem aan in het West-Fries: "Mooi gaan zo." 

Album

Het debuutalbum van Holland Elektro is verkrijgbaar bij Plato en Concerto en online via www.hollandelektro.com. Het eerstvolgende optreden van Holland Elektro vindt op 22 januari plaats in Goldenen Hahn, in Berlijn.