Nu of Nooit 2016 voorronde 6

Topeditie in Poppodium Volt

Jos Nabuurs ,

In Sittard, om precies te zijn op het podium van Volt, vindt de apotheose plaats van de Nu of Nooit bandwedstrijd dit jaar. De laatste voorronde en de bekendmaking van de finalisten.

De finale zal plaatsvinden op zaterdag 10 december 2016 in Grenswerk Venlo. De uitverkoren bands die daar de strijd met elkaar zullen aangaan, zijn:

Lapschwanz
Luca Madu
Moeders Mooiste
Shiverburn
The Ten Bells
Throat of Autumn

Vooraf zijn de verwachtingen gespannen. Storksky en Statesmen waren de winnaars van Nu of Nooit vorig jaar en zij waren dat jaar deelnemer aan de voorronde in poppodium Volt te Sittard. Zal de geschiedenis zich herhalen dat de winnaar van de videoclipprijs en de prijs van het optreden op Pinkpop al te bewonderen waren in een voorronde in Sittard? De kans is groot. Vanavond staan er vijf geweldige acts op het podium.

Ze zijn allemaal zo goed , dat ze potentieel allemaal voor een plaats in de finale in aanmerking komen. Cliché maar waar, een moeilijke opdracht voor de jury dus. Het wordt een stralende avond met veel bezoekers en een feestje voor de Limburgse popscene.

Op een bijzondere originele en "coole" manier weet presentator Jonny Mober een NU of Nooit gevoel te creëren bij de bezoekers Zijn diepe stem, zijn prachtige outfit, zijn vrolijk opmerkingen en "kort maar krachtig"-presentatie is top.

Galloways opent de avond. Deze band is ontstaan uit een afstudeerproject van Arcus (p)opleiding uit Heerlen. Dat valt te merken in sound, presentatie en uitstraling. De meerstemmige zang, de bijzonder mooie sound en het optreden is perfect. Invloeden van Krezip en Skunk Anansie, verrassend dus.

Dat is ook van toepassing op Throat of Autumn. Zij brengen een indrukwekkende set. In deze set zit alles wat een goede band nodig heeft om te boeien. Goede stem, conceptuele muziek en maatschappelijke thema's. Een positieve metal ervaring in het hol van de metal, Poppodium Volt. De set staat als een huis.

Alle ogen zijn gericht op de grote onbekende vanavond. The Ten Bells. Deze 4 mannen hebben 9 maanden gewerkt aan een album, concept en hebben de pr goed opgebouwd. Zeg maar een beetje het effect dat de Gorillaz hadden bij hun eerste optreden op Glastonbury. De valhelm doet even denken aan het geweldige optreden van Sula tijdens de voorronde vorig jaar in Roermond.

Voordat de band begint met spelen valt er een stilte na een krakend intro. Wat er daarna gebeurt is een explosie van een vette sound, denk aan Franz Ferdinand invloeden. Een overweldigende podiumpresentatie en een zelfbewuste performance door de zanger. De trendy kleding van de overige bandleden. Iedereen weet, hier staat een finalist en een mogelijke opener van Pinkpop in spé. 

Ruby Explosion is de band gevormd rondom zangeres Monique Demarteau uit Munstergeleen. De rock die zij brengen is het best te typeren als stevige elektro, rock/pop. Monique heeft de uitstraling van een rock "bitch" en mooie stem die perfect past bij de sound van de band. De bandleden hebben veel muzikale ervaring, dat is duidelijk. Als de gitarist van het podium springt en een gitaarsolo brengt tussen het publiek is duidelijk dat ook deze band een boeiend optreden brengt en een welkome aanvulling is in de Limburgse popscene.

Na 15 minuten schijnt er een roze licht over de hoofden van de drie jonge mannen van Morganas Illusion. Je kunt rustig stellen met het optreden dat de illusie plaats heeft gemaakt voor een gerealiseerde droom. In de Sittardse poptempel wordt duidelijk dat een band met de potentie van een tweede DeWolff klaar staat om Limburg op de kaart te zetten.

Zanger Sia Winkelmolen heeft de uitstraling zoals alleen hele groten (David Bowie, Alex Turner) hebben. Daarnaast zijn Bas en Vince geboren rockstars. De songs zijn gevarieerd. Hier en daar zelfs invloeden van de Last Shadows Puppets. De absolute top in Limburg dus. Helaas zijn er omstandigheden waardoor spelen in de finale niet mogelijk is. Daarom durf ik Jan Smeets te tippen: ruim naast de finalist van Nu of Nooit een plaatsje in voor Morganas Illusion op Pinkpop.

Drummer Lenno van Galen van Galloways krijgt de prijs van muzikant van de avond en Throat of Authum ontvangt de prijs voor song van the Avond met het ijzersterke nummer Refuge.