DVERS overstijgt grenzen

Euregionaal showcasefestival wederom bomvol muzikaal talent

Camiel Rodigas, foto's Bart Notermans ,

DVERS, het Limburgse showcasefestival legt dit jaar de nadruk op muzikale samenwerking in de Euregio. Muzikanten uit Limburg, Duitsland en België krijgen de kans krijgt om voor een verscheidenheid aan publiek op te treden op soms ongebruikelijke maar verrassende locaties. We nemen je mee op onze trip door de 'muzikale hoofdstad voor één dag' van Limburg, Sittard.

Onze trip start in Ernesto's met No Man’s Valley. In juli van dit jaar hebben deze vijf heren een nieuw album uitgebracht en daar plukken ze nu de vruchten van. Eigenlijk is het een voorbode voor alle optredens: te kort! De heren spelen vanaf het eerste moment heerlijk, hun sound is herkenbaar. Zanger Jasper gebruikt een tweede microfoon die klinkt als een megafoon en dat past uitstekend bij de sfeer die ze neerzetten. Deze mannen weten wat ze willen en zullen vastberaden voorwaarts marcheren. Aanrader. Maar er is meer te doen. Hop, door naar Café Dwaas.

Het is altijd klein, donker en krap maar wel altijd een plek waar knallende bands spelen. Zo ook Bombardier Muffy. Dit trio uit Sittard/Eindhoven speelt een hele fijne mix van groovende stonerrock. Pak daarbij ook wat psychedelica en fuzz erbij en het is een heel spektakel. Ook tijdens dit optreden is het genieten. Energiek en kwalitatief staan de heren ook daar. Pelle Simon heeft plezier en dit geeft het publiek weer extra energie en dat resulteert in een daverend applaus. Over luid gesproken, soms is het wel even ‘schrikken’ maar het verveelt geen seconde. 

Een wandeling naar Poppodium Volt. Daar staan de heren van Statesmen. Ze maken in hun nog korte bestaan veel furore. Zeker bij de meiden. Het is dan ook volle bak in de grote zaal. Men is benieuwd hoe het klinkt. Hun energieke nummers in combinatie met hun evenzo energieke performance maakt het allemaal een zeer prettig geheel om naar te kijken én luisteren. Er is gesproken over ‘the big next thing’, het zou zomaar kunnen. Ze hebben er alles voor over, dat is duidelijk. 

Dé muziekwinkel van Sittard, Music Machine, heeft ook dit jaar weer een 'speelplaats'. Daar staat de band A Minor Problem. Het optreden is geen enkel moment saai te noemen. Dit heeft zeker weten te maken met de enorm enthousiaste frontman Dean Vrösch. Hun alternatieve rock met vleugjes punk is zeer aanstekelijk te noemen. Misschien niet allemaal even zuiver gezongen maar toch weten ze het publiek volledig in te pakken in dat halve uur. Iedereen gaat met een grote glimlach weer naar buiten.

Een ander café, ander geluid. In café ’t Duvelke speelt de band Martinus. Deze band heeft het even wat rustiger aan gedaan nadat ze hun LP hebben uitgebracht. Nu spelen ze toch weer wat shows en dat is fijn om te ervaren. Met een man extra op gitaar geeft het allemaal nét iets meer power en klasse. Desondanks blijven hun roots, folk en americana, gewoon aan boord. De meerstemmigheid in de nummers is prettig en het publiek blijft ook zeer geboeid luisteren.  

Terug richting Ernesto’s. Hier spelen de dame en heren van Crazy Cult Roadshow. Energiek onder leiding van frontman Roel Peijs is het meteen knallen. De opzwepende rock die uit de speakers knalt mag er wezen. Het is ook echt volle bak tijdens dit optreden. Opzwepende ritmes onder meer door drumster Kiki Beemer zorgt ervoor dat het allemaal heel erg goed doordendert. Omdat het ook kan worden enkele nieuwe nummers gespeeld. Te merken? Nee. Goed? Ja. Maastricht scoort in Sittard.

Afsluiter van deze avond/nacht is de meest bekende act: Storksky. Michiel Claessen mag samen met zijn nieuwe drummer Jesper Albers VOLT afsluiten. Ook hier is het, en terecht, weer volle bak. Waar het geluid ook echt enorm goed is, mag er gesproken worden van een toffe show. Het is bekend dat de sound altijd hard is maar het blijft ook de hele show enorm strak. Gitaarwerk van Michiel en het knallen van Jesper op drums; het lijkt allemaal geen moeite te kosten. Absoluut een blijvertje in de Nederlandse muziekwereld!

DVERS herbergt vanavond een groot aantal muzikale talenten en voor ieder wat wils. Dat de dames en heren boekers vandaag hun ogen en oren de kost hebben kunnen geven is duidelijk. De meerwaarde van DVERS zal de komende tijd duidelijk worden op de podia in Limburg en omstreken. Het toegestroomde publiek heeft een prima avond beleefd. Wij ook.