Zeer geslaagde vierde editie JazzOUT!

Met onder andere Selah Sue en Anton Goudsmit

Tekst: Antoine Bongers, Foto's: Antoine Bongers en Pascal Lemlijn ,

Al vier jaar is het Parkstad Limburg Theater in Heerlen in november "the place to be" voor de jazz-liefhebber. Ruim 1500 jazzliefhebbers zorgen wederom voor een uitverkochte editie.

Met JazzOUT! heeft men een vaste plek op de kalender die men graag reserveert in de gure novembermaand. Nationale en internationale artiesten veranderen de diverse zalen en ruimtes in een waar jazz-mekka.

Terwijl het al snel volloopt laten Jo Didderen & Jo Didderen & L'Equipe de Rêve horen waarom deze Limburgse meesterbassist tot de top van de nationale Jazz behoort.

De aftrap in de Limburgzaal wordt verzorgd door de Bill Laurence Group. Deze toetsenist is natuurlijk bekend als oprichter van Snarky Puppy. In de drukke zaal zorgt dit Londense kwartet voor dansbare jazz met percussie als belangrijkste smaakmaker. Het publiek kan dan ook niet stil staan en beweegt lekker mee.

Onder leiding van de geweldige gitarist Anton Goudsmit laten The Ploctones in het DSMtheatercafé horen dat zij niet in een hokje te duwen zijn. Hun muziek varieert van onder andere latin, blues, country, bluegrass, pop tot punk. Al 11 jaar behoren zij tot de top in ons land.

In de Rabozaal is intussen een andere grootheid begonnen. Christian Scott a Tunde Adjuah wordt gezien als iemand van de nieuwe jazz. Hij is een trompettist en componist die vooral de jongere generatie jazzliefhebbers aanspreekt. Hoewel hij in het begin nogal ongeïnteresseerd overkomt, weet hij al snel de vlam in de pan te krijgen. Een fantastische show met topmuzikanten volgt. Het is genieten van moderne jazz. Zijn talent was ook diverse andee grootheden al opgevallen. Zo speelde hij met Prince, The Roots, Marcus Miller en Thom Yorke.

Het uit Manchester afkomstige trio GoGo Penguin zorgt met hun mix van triphop en dance voor een geheel eigen geluid. Ze zijn ook het bekende platenlabel Blue Note opgevallen en hebben dit jaar hun veel geprezen debuutalbum uitgebracht. Dit trekt natuurlijk een volle zaal die getrakteerd wordt op een heerlijke show.

Hoewel het Italiaanse boogie & jive trio The Uppertones net voor en tijdens publiekstrekker Selah Sue geprogrammeerd staan trekken ze toch nog behoorlijk wat liefhebbers naar het DSMtheatercafé. Deze worden zeker niet teleurgesteld. Zij blazen de Jamaicaanse fifties-sound nieuw leven in en zorgen voor een heerlijk intiem feest.

Al ruim voordat de zaal open gaat, staan er al lange rijen voor publiekslieveling Selah Sue. Zij is vanavond solo, soms begeleid door een pianist. Het past geweldig bij haar breekbare stem met af en toe een rauw randje. Ze geeft aan dit zelf ook heerlijk te vinden, even terug naar haar roots. Er volgt een prachtig optreden. Ondanks de overvolle zaal heb je soms het gevoel dat ze alleen voor jou aan het zingen is. Prachtig!!!

Deze zeer geslaagde editie wordt afgesloten door een andere grootheid, funk,- soul- en jazzsaxofonist Maceo Parker. Zijn ongeëvenaarde funk was al in de jaren 70 te horen. Hij was ruim 20 jaar saxofonist bij James Brown. Ook speelde hij bij onder andere George Clinton, Ray Charles, James Taylor en Prince. Deze laatste noemde hem zelfs "The Teacher". Ook vanavond laat hij horen en zien een echte entertainer te zijn.

Terwijl deze editie van JazzOUT! op zijn einde loopt is de voorverkoop voor volgend jaar om 24.00 uur van start gegaan. Er zijn nog geen namen bekend maar terugkijkend op de vorige edities is een kaartje kopen een prima investering als je volgend jaar een fantastische avond wilt beleven.