Mama's Pride festival 2016

Het mooiste moederdagcadeau

Jos Nabuurs ,

Een zonovergoten popfestival met diverse regionale, nationale en internationale bands laat niets te wensen over.

“You've gotta dance with me, come on Geleen”, roept Cato van Dijk, zangeres van My Baby. De dampende en swingende festivalweide geeft massaal gehoor aan haar oproep. Het drietal overtuigt met hun strakke en energieke show en de klanken en het ritme van  Mississippi Delta blues en toont aan op weg te zijn naar een grote festivalact. Dankzij een indrukwekkende lichtshow wordt met een soort vuurwerk de voodoo dans geëerd. Het is een van de meerdere hoogtepunten van een sprankelend festival.

De verrassende muziekprogrammering is het werk van Rico Meijers, Koen van de Berg en Kees van de Berg. Nieuwe bands, aankomende toppers en gevarieerde muziekstijlen voor een breed publiek zijn de kernwoorden voor de zaterdag en zondagprogrammering. Het Groningse festival Noorderslag is doorslaggevend voor de contractering van de bands. De magie van voormalige Pinkpop terrein en de traditionele aanwezigheid van Mister Jan Smeets bewijst de knipoog naar het vermaarde festival. Daarmee kan het gratis toegankelijke Mama's Pride rekenen op vele bezoekers.


Opener van het festival is Lotte Walda met haar band. Zangeres en gitariste Lotte Walda komt uit Heerlen. Lotte is een pareltje en verovert met haar stem en persoon de harten van de festivalbezoekers. Stemvast, relaxt, fragile en spontaan zijn de trefwoorden voor dit enorme talent. De band om haar heen maakt gebruik van viool, trompet en contrabas. Met de ervaren en getalenteerde gitarist en drummer vormt de Lotte Walda band een act die we op diverse festivals zeker gaan terug zien. Een band waarop we in Zuid-Nederland trots mogen zijn.

De decibelmeter geeft 102dB aan als Storksky op het podium speelt. De winnaar van Nu of Nooit opent over een aantal weken Pinkpop. Getuige de vele boekingen voor andere festivals gaat het snel met dit project. De uit Sittard afkomstige gitarist en zanger Michiel Claassen is drijvende kracht achter Storksky. Michiel woont inmiddels in Tilburg en maakt met zijn twee weg versterker een ongelofelijk authentiek en diep geluid. Drummer Roy Moonen speelt een strakke drumpartij. Invloeden van Queens Of The Stone Age en Muse zijn herkenbaar, maar het is vooral de sound van Storksky zelf die hun tot een topact maakt.

Uit Ierland afkomstig is The Hot Sprockets. Deze band is herkenbaar aan de Oasis-achtige nummers. Een band die blij is voor een groot publiek in Nederland te spelen. Geleen zal in ieder geval voor deze Ieren niet meer onbekend zijn. Dat geldt zeker ook voor Meschiya Lake& The Little Big Horns. Deze act met muziek invloeden uit New Orleans verrast de weide met diep gewortelde muziek die het goed doet in zomerse sfeer van het festival. Voor St. Tropez was het terrein van het Mama's Pride niet onbekend. Als Go Back To The Zoo speelde zij een aantal jaren geleden een legendarische set op Mama’s Pride. Strak en vooral anders dan Go Back To The Zoo mag St Tropez worden genoemd. Denk aan de Ramones.


Ieder jaar weer weet Mama's Pride veel jongeren aan zich te binden. Naast de gezelligheid is de muziekprogrammering hiervoor belangrijk. Bij Sevn Alias uit Zwolle is er sprake van trendy hiphop met Nederlandstalige teksten. Op het einde van de set  horen we zelfs jonge meisjes gillen tijdens het optreden. Getuige de lange rij fans die een handtekening willen kan het optreden geslaagd worden genoemd.

Een ander hoogtepunt van dit jaar is de uit Barcelona afkomstige La Sra. Tomasa. Deze band brengt een flitsende show met geweldige salsa en Latin invloeden. Perfect uitgevoerd en de band inspireert het publiek tot de eerste dansjes. Goed uitziende mannen die speciaal voor de moeders hun best doen staan garant voor plezier, geluk en vakantie klanken uit het zonnige Catalonie. Ga deze band zien is mijn advies!

Tourist Le MC is afkomstig uit Antwerpen. Bekend van de prachtige hit rondom de aanslag in Brussel. Het belang van een of twee hits is duidelijk. Geleen heeft deze band al in hun harten gesloten. De relaxte en uit gebalanceerde klanken van, de uit jonge muzikanten bestaande band, zorgen zowaar voor een rustmoment van de dag. België en Mama’s Pride blijkt al jarenlange een goede connectie. Zeker als DJ Frank 45 het publiek trakteert op Belgische popsongs die uit volle borst door de festivalbezoekers worden meegezongen.


Met Lotte Walda als opener van het festival en Cato van Dijk als gitariste zangeres van My Baby zorgen de vrouwen voor het elan van een te gekke editie van Mama's Pride. Girl Power waar we nog lang van zullen nagenieten. Moeders, Lotte en Cato bedankt.

Mama's Pride maakt met deze editie de verwachtingen voor een volgende editie hoog gespannen. Maar zoals ieder jaar lossen zij deze verwachtingen probleemloos in. Een gouden formule, oog voor een brede en diverse programmering met de nadruk op kwaliteit. Neem daarbij de goede faciliteiten, fijne sfeer, de gezellige gesprekken en ontmoetingen en je hebt de succesformule van een uniek festival. Mooi dat dit zomaar kan in de Westelijke Mijnstreek.