Recensie: ‘Time Travel’ - No Man's Valley

Meesterlijk album neemt je mee op een meeslepende en bezwerende reis door de tijd

Jos Nabuurs ,

Op 10 juli vindt de officiële albumpresentatie van No Man 's Valley's Time Travel plaats in Sounds en Grenswerk te Venlo. Drie dagen voor de show waar de band als voorprogramma speelt van The Doors Alive in de Muziekgieterij, valt het nieuwe album in de brievenbus

De prachtige tekeningen van band-lid Ruud van de Munckhof vormen het hoesje van de CD. Het indrukwekkende artwork verwijst naar de inhoud van “de trip” die de band heeft gemaakt. Voorop gesteld, No Mans Valley heeft niet gekozen voor de makkelijkste weg. Dat siert de band. Hun eerdere EP kenmerkte zich vooral door enigszins toegankelijke nummers die vaak in een live setting zeer overtuigend werden gebracht. Het is een band met vooral een live reputatie die het publiek meeneemt in hun show.

Met het album ‘Time Travel' zet de band een nieuwe stap in hun ontwikkeling. Het is een album dat klassiek is opgezet. Acht nummers met ieder een verhaal dat gevarieerd worden uitgesponnen. De herkenbare elementen van de No Man's Valley zijn overal terug te horen. Ik doel hiermee op het Hammond orgel, de typische rock gitaarriffs en de verscheidenheid in ritme en slagwerk. Meest in het gehoor springend is de stem en teksten van Jasper Hesselink. De donkere, melancholische en zelfs iets tragische klanken en teksten maken dit album tot een meesterwerk. 

Het eerste nummer ‘Ohh The Man Who Would Be King, Where Did It Go Wrong’ klinkt bezwerend en kent zelfs soul elementen in een prachtige meerstemmige versie. Knap gedaan. Het is de opener van een gevarieerd album dat niet verveeld. ‘Kill The Bees’ is het tweede nummer dat meteen recht doet aan de authentieke en herkenbare sound van No Man's Valley. Met ‘Sinking The Lifeboat’, ‘Love Or Axe Murder' (met een prachtig begin) en ‘Time Travel' maakt de band nieuwe verkenningen op zoek naar een iets meer rock en iets minder psychedelische sound. Mijn persoonlijke muzikale hoogtepunten worden gevormd door ‘Sinking The Lifeboat’, ‘Love Or Axe Murder' en ‘Goon' waarbij de prachtige intro's en slot van de nummers lang bijblijven. 

Het album is opgenomen in Schoten, België. Er is een beroep gedaan op de kennis en ervaring van Joes Brand, die eerder werkte met Admiral Freebee en Flying Horseman. Het heeft ‘Time Travel' tot een “master” product gemaakt. Naast het prachtige digipack is het album ook op een doorzichtige vinyl versie verkrijgbaar in een beperkte oplage (300 exemplaren!).

Met een indrukwekkende lijst van optredens kan Nederland, Duitsland en wellicht ook België de komende periode gaan genieten van live- optredens van een van Limburgs meest creatieve en verrassende bands. Laat je tijdens deze shows meenemen op een meeslepende en bezwerende reis. No man's Valley laat de tijd even stilstaan om je mee te nemen op weg naar een onvergetelijke song ‘The Wolves Are Coming’. Nu al een klassieker. Dit nummer krijgt terecht een exclusieve plaats op een veelzijdig album.