Magnifieke taalacrobatiek van De Jeugd van Tegenwoordig

Zijn de heren eindelijk volwassen geworden?

Fabian Viester ,

Het is je vast niet ontgaan: De Jeugd Van Tegenwoordig bestaat dit jaar tien jaar. Afgelopen donderdag sloot de band hun tour af met een optreden in de Limburgzaal in Heerlen. Het collectief Veldentaal mocht het publiek alvast opwarmen

Voordat De Jeugd Van Tegenwoordig los barst in de Limburgzaal in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen is eerst Veldentaal aan de beurt. Het collectief bestaat uit Bokoesam, Yung Nnelg, Idaly en producers Garrincha en GRGY die besloten de krachten te bundelen. Deze samenwerking resulteerde in de gelijknamige mixtape Veldentaal. Ondanks het feit dat de hiphopscene hiermee een pareltje rijker is, krijgen de heren het publiek in Heerlen niet echt mee. Ze lijkt toch echt te komen voor de heren achter het succes van het vijfde studioalbum Manon. Uiteraard stromen de nummers van deze plaat rijkelijk door de Limburgzaal in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen wanneer De Jeugd Van Tegenwoordig dan eindelijk op de planken staat. Er wordt gegooid met champagne en een echte Manon wordt op het podium geroepen. Het optreden is roekeloos en futuristisch. Dit maakt het tot een onvergetelijke avond.

Het lijkt erop dat De Jeugd haar puberstreken langzaam heeft afgeleerd en volwassen is geworden. Vrouwen worden zachtjes bespeeld en op een vleiende manier aangesproken in de tedere clubsongs. Het is goed te horen dat De Bron her en der een vleugje vintage aan de nummers heeft toegevoegd. Als je goed naar de teksten luistert, hoor je dat de heren daadwerkelijk iets te vertellen hebben. Het is zeker geen lariekoek. Misschien houden ze het daarom wel al tien jaar uit en waarmee ze bewijzen dat de eeuwige geuzennaam "eeuwige eendagvliegen" volledig onterecht is.