Eenvoudig groots

Intiem optreden Great Lake Swimmers in Muziekgieterij

Erwin Bongaerts ,

De Canadese band Great Lake Swimmers trad afgelopen vrijdag op in de Muziekgieterij, Maastricht. Ondanks een bescheiden bezetting wisten ze het publiek te boeien. Mary Lattimore en The Fire Harvest zorgden voor een prima voorprogramma.

Twee bands hebben de eer in het voorprogramma te spelen. De eerste band is The Fire Harvest, bestaande uit verschillende muzikanten uit de Utrechtse muziekscene. Ze zijn trouwens oude vrienden van de main act. Met net een nieuw album uit zijn ze naar Maastricht afgereisd. Ze spelen een soort post-rock of slow core met een slepend tempo en een hoog "wait for it..."-gehalte. Een beetje als Codeine of Low maar met iets meer pit.  

Grote verrassing is niet The Fire Harvest en eigenlijk ook niet de hoofdact, maar de tweede artiest: Mary Lattimore. Deze harpiste uit de VS werkte eerder samen met bekende muzikanten zoals Sharon Van Etten en Kurt Vile. Onlangs bracht ze haar album At the Dam uit. Live treedt ze op zonder band. Voortdurend mengt ze verschillende effecten en klanken die ze ter plekke opneemt. Het resultaat is fascinerend. Goed, je kunt er misschien geen hele avond mee vullen, maar dit is een artiest die je zeker moet zien als je de kans krijgt. 

Great Lake Swimmers: met zo'n naam kun je bijna niets verkeerd doen. De band rond frontman Tony Dekker draait al meer dan tien jaar mee. Thuisbasis is het Canadese Toronto. Vorig jaar verscheen hun zesde album, A Forest of Arms. Qua genre wordt de band omschreven als alternatief, indie en folk.

Folk? Tijd om een baard te laten staan en de banjo uit de kast te halen. Vergeet ook het hoedje niet. Maar wie een show à la Mumford and Sons of The Lumineers verwacht, is aan het verkeerde adres. Het optreden is ingetogen en intiem. Slechts drie man vullen het podium: naast frontman Tony Dekker zijn dat Brett Higgins en Erik Arnesen.

De opzet is bedoeld om op (semi)akoestische, kleinschalige wijze het repertoire live te vertolken. Backing Vocals en viool ontbreken. De set bestaat uit veel oude nummers als Your Rocky Spine en Bodies and Minds, aangevuld met recenter materiaal als Zero in the City en Swimming Away. (Ook een liedje van Dekkers solo-album, A Prayer in the Woods, wordt gespeeld.)

Het optreden is niet bijster interactief en soms lijkt de band wat onderbezet - net als de zaal overigens. Toch kun je geen hekel hebben aan Great Lake Swimmers. Dat komt misschien door de innemendheid van Tony Dekker. Zelfs als hij een warrig verhaal vertelt over elanden en plaatsen zonder naam, kun je niet anders dan glimlachen. Het publiek is in ieder geval tevreden. 

Met twee bands in het voorprogramma is de avond gauw gevuld. Afsluiter van de set is een fraaie versie van Put There by the Land. Een goed voorbeeld van de kwaliteit van Great Lake Swimmers. Geen overdreven teksten of melodielijnen, maar gevoelige nummers, gebracht met bezieling. In de toegift wacht nog een verrassing als Mary Lattimore de band vergezelt voor een mooie versie van Moving Pictures, Silent Films. 

Maastricht is de op één na laatste halte van een tour die eerder langs Berlijn, London en Madrid voerde. (Goed om te zien dat de Muziekgieterij dit soort namen weet te strikken.) Hopelijk hebben Great Lake Swimmers er weer een paar fans bij.