10 Vragen Met... 10 Vragen Met...

Kwante Hippe

, Joséphine Kurvers

10 Vragen Met...

Kwante Hippe

Joséphine Kurvers ,

Kwante Hippe is een band uit Venlo die muziek maakt in het dialect. Vorig jaar wonnen ze de Jo Erens-priès en vorige maand kwam wederom een nummer van de heren als hoogste binnenkomer binnen in de L1mbo Top 100. Op 1 juli komt hun debuutalbum Wat As Alles Lök uit en zal worden gepresenteerd in Poppodium Grenswerk in Venlo.

Wie zijn jullie?

"We zijn Kwante Hippe, een Venloos bandje.We zijn met z’n zevenen en maken popmuziek in het Venloos dialect."

Hoe is de band ontstaan?

"De band is eigenlijk heel natuurlijk ontstaan. Paul en Mark zijn neven en zijn samen muziek gaan maken. Dat beviel goed. Mark vroeg er Lukas bij omdat hij saxofoon speelt. Toen we een eerste liedje gingen opnemen bij Bram die bas speelt, heeft hij zich ook bij de band gevoegd. Die intentie was er in eerste instantie niet. Later is Luuk erbij gekomen op trompet. Een jaar geleden hebben we een nieuwe gitarist en sindsdien bestaan we in de huidige bezetting. Het heeft dus wel even geduurd voordat de bezetting compleet was, langzaamaan kwam er steeds iemand bij."

Vanwaar de naam Kwante Hippe?

"Kwante Hippe betekent in het Venloos toffe of leuke schoenen. We wisten geen naam dus we zijn eens gaan kijken in het Venloos woordenboek op zoek naar woorden. Toen kwamen we dat tegen en dat leek ons gewoon leuk. Het ligt ook lekker in de mond."

Waarom maken jullie muziek in het dialect?

"Eigenlijk elk bandlid luisterde vroeger al naar dialect muziek. Misschien is het ook ergens toevallig. Maar dialect muziek is op de een of andere manier heel toegankelijk omdat je zingt in een taal die mensen zelf ook spreken hier in de omgeving. Het is directer, qua schrijven en hoe het binnenkomt bij mensen."

Vinden jullie het belangrijk om in het dialect te schrijven? Om het dialect op deze manier ook levend te houden?

"Ja, op zich wel. We hebben ook een stichting en het doel van de stichting is dialect muziek uit te brengen en het aan mensen te laten horen."

Wat inspireert jullie? Zijn het bepaalde Limburgse muzikanten die jullie inspireren of bepaalde onderwerpen?

"Zeker, Neet Oet Lottum, Drekskaters en natuurlijk Rowwen Hèze. Dat is wel het voorbeeld van een Limburgse band die het in heel Nederland goed doet. Dus het kan wel dat je met dialect muziek een groter publiek bereikt. Het hoeft niet heel erg binnen de eigen grenzen te blijven. Qua onderwerpen voor de liedjes zoeken we het vooral in de dingen die we zelf meemaken en dingen die echt zijn gebeurd. Het kunnen toffe dingen zijn of dingen die je dwarszitten. Heel persoonlijk eigenlijk."

Vorig jaar hebben jullie al heel wat successen behaald, waaronder het winnen van de Jo Erens-priès. Wat heeft dat met jullie gedaan?

"We maken muziek voor ons plezier en dat blijft ook altijd het belangrijkste. Als we er geen plezier meer in hebben, dan stoppen we ermee of dan gaan we iets anders doen. Wat we vorig jaar bereikt hebben is voor ons een extra stimulans om door te gaan met waar we mee bezig zijn. Het is superleuk om die waardering te krijgen en het enthousiasme van de mensen en de leuke reacties van iedereen is geweldig. We hadden dit zelf helemaal niet verwacht, dat het zo zou gaan lopen en het is allemaal veel sneller gegaan dan verwacht."

Wat is het volgende dat jullie willen bereiken?

"We zijn heel hard bezig met een album. We zijn in april begonnen met de opnames. Daar komt heel veel bij kijken. Je moet een studio zoeken, nummers schrijven en uitwerken. Het is voor ons het debuutalbum en veel dingen zijn nieuw. We moeten alles nog ontdekken. Hoe zit het bijvoorbeeld met Buma/Stemra. Dat kost allemaal heel veel tijd, maar ook ontzettend leerzaam. We werken er vooral ’s avonds en in het weekend aan de plaat omdat we allemaal of aan het werk zijn of nog naar school gaan. Het album komt op 1 juli uit. Dat wordt die dag gevierd met een albumpresentatie in Poppodium Grenswerk in Venlo. Daarnaast willen we meer buiten Venlo gaan optreden om zo wat meer naamsbekendheid in Limburg te krijgen. Hopelijk kunnen we ook nog wat leuke festivals meepakken van de zomer. Vorig jaar hebben we het Zomerparkfestival geopend met een aantal bands. Het zou bijvoorbeeld ook heel gaaf zijn om daar te staan op een mooi podium met onze eigen show."

Hoe combineren jullie werk of studie met de successen van Kwante Hippe?

"We beslissen altijd samen welke optredens we gaan doen. Als iemand niet kan dan gaat het niet door. We kijken wanneer we tijd kunnen maken. We hebben dat binnen de band gezegd, als het echt niet gaat lukken in verband met school, dan kun je dat gewoon aangeven. Ook als je bijvoorbeeld thuis niet hebt kunnen repeteren. Dat respecteren we van elkaar. Het is wel belangrijk dat je dat met elkaar afspreekt."

Wat is volgens jullie de reden geweest van jullie succes en dat de muziek zo aanslaat bij het publiek?

"We horen vaak dat het plezier dat we hebben mensen erg aanspreekt. We denken dat het dat is. En dat het allemaal oprecht is. De nummers zijn oprecht, het is niet verzonnen. We proberen op het podium ook niet te showen. We zijn energiek en enthousiast. Venlo had het ook misschien ook wel nodig, weer wat dialect muziek. Het was een tijdje wat stiller hier op dat gebied, dus we zijn wat dat betreft in een soort gat gesprongen. Dan merk je dat mensen muziek in het dialect hebben gemist."

 

We zijn altijd op zoek naar Limburgse muzikanten, bands of mensen die iets betekenen voor de Limburgse muziekscene. Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden voor onze rubriek?

Stuur dan een e-mail aan josephine@3voor12limburg.nl onder vermelding van 'Aanmelding 10 Vragen Met...'

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg