EP Episode One van Velosso is grensoverstijgend

Muziek met een waarde van vier sterren van de vijf

Jos Nabuurs ,

Afgelopen vrijdag 18 maart vond de EP-presentatie van de band Velosso plaats. Plaats van presentatie was het prachtige podium van de Azijnfrabiek te Roermond.

Veel publiek, een breed podium lekker dicht bij het publiek, goed geluid en licht en een relaxte sfeer, meer elementen voor een boeiende avond zijn niet nodig.

De band Velosso is van oorsprong afkomstig uit Heel bij Roermond. De afgelopen periode heeft de band een transformatie doorgemaakt. Cast van der List en Yves Lardenoije hebben de band verlaten. Hiervoor in de plaats zijn gekomen: Pieter van Oers (gitaar, student aan Arcus Pop opleiding in Heerlen) en Jimi Hamers (bassist van onder andere The Sister Who Killed The Sister en Panacee). Zij brengen hun ervaring en creatieve invloed mee om samen met vaste leden Lenno van Galen (drums) en zanger-gitarist Wouter Koninkx de nieuwe Velosso te vormen. 

Velosso betekent in het Spaans stoer en ruig en in Portugal betekent Velosso donzig en wollig. Als je de grens over gaat krijgt een begrip twee verschillende betekenissen. Episode One overstijgt ook een grens: het is een prachtig album dat mij doet verlangen naar meer .

Het openingsnummer Forgotten World is een geweldige opener. De diepe prachtige stem van Wouter Koninkx komt meteen binnen. De samenzang en het gitaarspel van Pieter van Oers op het eerste nummer doet de luisteraar denken aan Kensington. De stem van Wouter doet in ieder geval denken aan de stem van Eddie Vedder van Pearl Jam. En dat is bijna uniek te noemen.

De invloed van Pearl Jam is duidelijk terug te horen in de nummers Silence, Reasons en Rebellion. Een ballad en twee rocknummers met grunge-invloeden zijn te horen en vervelen geen minuut. De drums en bas op Episode One zijn strak en geven de sound een vol geluid. De gitaarsolo's van Pieter van Oers doen denken aan Kensington en The Editors. Dit is ook duidelijk hoorbaar op het nummer Shadows.

De EP is opgenomen in Hilversum bij MCO Studio 2, geproduceerd door Thijs Peters en Paul Lardenoije en gemixed door Hans Brouwer en Ronald Truber. Veel mensen werkten aan de realisatie van het album. Dat is terug te horen in de authentieke sound.

Tijdens de EP presentatie in de Azijnfabriek speelde Velosse live perfect. Naast de sound hebben de leden "goede koppen" en komen zij op het podium over als een band in balans. Zij zijn trots op hun nummers en geluid. Zelden is een EP beter dan een live-optreden, maar Velosso is dat gelukt. Ik zeg: een EP met 4 sterren van de 5.