Vooropleidingstraject Popmuziek: van scholier tot muziekstudent Vooropleidingstraject Popmuziek: van scholier tot muziekstudent

Interview met de initiatiefnemers in Rockstation Reuver

, Jos Nabuurs

Vooropleidingstraject Popmuziek: van scholier tot muziekstudent

Interview met de initiatiefnemers in Rockstation Reuver

Jos Nabuurs ,

Je bent klaar met je VMBO en je wilt naar een MBO muziekopleiding. Dan is misschien het Vooropleidingstraject Popmuziek in Reuver een leuke tussenstap. 3VOOR12/Limburg interviewde de initiatiefnemers van dit traject, dat overigens niet alleen voor VMBO-leerlingen is, maar voor iedereen die geïnteresseerd is.

In Reuver ligt een prachtige locatie: the Rock Station. Vlakbij treinstation Reuver. Het is een gebouw dat vroeger dienst heeft gedaan als treinstation. Aan de buitenkant nog authentiek, van binnen van alle moderne muziekfaciliteiten voorzien. Professioneel podium voor (pop)muziek, repetitieruimte en nu dus ook lesruimte. Het is de dagelijks plek waar Martijn Broens, Goof Veelen en Amber Huijnen bezig zijn met hun passie: popmuziek.

Goof en Amber studeerden af aan Arcus KMT Popmuziek in Heerlen en Martijn Broens aan de Rock City Institute in Eindhoven. Naast Amber, Goof en Martijn geven Maurice van Kampen en David Duijzer les bij the Rockstation bij het Vooropleidingtraject Popmuziek (VOTP).

Vooropleidingstraject Popmuziek Reuver

Vooropleidingstraject Popmuziek Reuver

Wat leren de jongeren bij dit Vooropleidingstraject? Naast het bijbrengen van muziekvaardigheden via de muziekles wilden de docenten iets betekenen voor jongeren die van plan zijn om te starten aan een MBO muziekopleiding. Voor toelating tot de MBO opleiding moeten VMBO scholieren bijvoorbeeld een auditie doen. Hoe kom je dan goedbeslagen ten ijs? VOTP kan je daarbij helpen.

Martijn Broens; "De verwachtingen van jongeren die iets met muziek willen doen, zijn vaak gebaseerd op de beelden van de grote bands die succes hebben. Begrijpelijk, maar de praktijk op een opleiding op MBO-niveau ziet er heel anders uit."

Goof Veelen vult aan: "Muziek maken met anderen vergt samenwerking, lesroosters, theorie, het zijn allemaal nieuwe ervaringen die er bij komen. Er zijn meerdere scholieren die de auditie niet halen. Een teleurstelling die wellicht via een betere voorbereiding is te voorkomen."

VOTP heeft een programma ontwikkeld voor scholieren en andere geïnteresseerden die willen beginnen aan een muziekopleiding. Hoe ziet dat programma eruit? 

Goof: "We gaan 11 zondagen aan de slag. De eerste tien zondagen komen gedurende 5 uur per dag alle elementen aan de orde die van belang zijn bij een keuze voor een muziekopleiding. We gaan in op vragen over vaardigheden voor studie, basishouding, theoretische verkenning, samenwerking, maar hebben het ook over de positieve ervaringen en het praktisch plezier in muziek. We behandelen popmuziekgeschiedenis, muziektheorie en bandcoaching. De elfde zondag is er een showcase van de leerlingen, die wordt vastgelegd op film." 

Vooropleidingstraject Popmuziek Reuver

Vooropleidingstraject Popmuziek Reuver

En wat kost dat? 

"De kosten bedragen € 550 voor het hele traject. Een bedrag dat gezien het aanbod goed betaalbaar is voor brede doelgroepen. We zijn nagegaan bij Arcus en Rockcity hoe de docenten tegenover ons plan stonden. Het enthousiasme en het aanbod tot samenwerking heeft ons nog meer gestimuleerd. Zo verwijst Arcus scholieren die hun auditie niet halen naar ons. Wij proberen via tips en kennis en informatie de scholier zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een nieuwe auditie." 

Amber: "Reuver ligt precies tussen Heerlen en Eindhoven. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer wat handig is voor de scholieren en hun ouders. We zijn voorzien van alle moderne technische middelen, een mooi gebouw, een leuke sfeer en een deskundig team met ervaring." 

Martijn: "Net als op school hanteren we enkele regels ten aanzien van middelgebruik, onze ervaring is dat duidelijkheid voor sommige scholieren belangrijk is, net zoals op de opleiding."

VOTP is een mooi voorbeeld van een vernieuwend initiatief dat in de provincie Limburg wordt genomen. Er zijn dagelijks heel veel jongeren bezig met muziek. De mogelijkheden om op te treden, de oefenfaciliteiten nemen kwalitatief een vlucht. Het aanbod van docenten ook. Jaartrajecten als Kunstbende en PopSport wakkeren de talentontwikkeling alleen maar verder aan. Wij wensen het team heel veel succes en plezier.

Meer informatie is te vinden op www.votp.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg