Op de Tôffel is een gratis toegankelijk festival rondom de kerk in Vierlingsbeek Op de Tôffel is een gratis toegankelijk festival rondom de kerk in Vierlingsbeek

Door het prima weer en een prachtige programmering is deze editie prima geslaagd

, Antoine Bongers

Op de Tôffel is een gratis toegankelijk festival rondom de kerk in Vierlingsbeek

Door het prima weer en een prachtige programmering is deze editie prima geslaagd

Antoine Bongers ,

De oorsprong ligt in jongerencentrum Gryphus. Als de bandjes bevielen werden enkele tafels naar het podium geschoven waardoor dit een stuk groter werd. Het publiek schreeuwde dan “op de tôffel….op de tôffel”. Toen er besloten werd een festival buiten te organiseren was de naam al snel duidelijk: “Op de Tôffel”.

Hoewel volgend jaar de jubileum editie is, spelen er deze zondag middag en avond bands om van te smullen. Zowel regionaal als landelijk is goed vertegenwoordigd. Dat men hier niet moeilijk doet blijkt uit de namen. Je hebt buiten twee podia, 'het ene podium' en ja, 'het andere podium'. Hier treden bands van diverse pluimage op. Voor iedereen is er wel wat. Dan is er nog een klein podium in het Koningskerkje waar akoestisch gespeeld wordt.

De band Condor mag het spits af bijten. Ondanks dat de toegang gratis is staan er maar enkele mensen, vooral hun fans op het plein. De band laat met hun rauwe en energieke sound horen dat de afwezigen ongelijk hebben. Deze jongens uit Grubbenvorst rennen over het hele podium en zorgen er voor dat je tot het einde blijft.

Op 'het andere podium' staat intussen Lemon klaar. Ook hier helaas nog (te) weinig mensen die van deze goed klinkende Britpop kunnen genieten. De band stond niet voor niets in het voorprogramma van Primal Scream. Vorig jaar nog de winnaars van de Amsterdamse Popprijs, Radio Eliza neemt op 'het ene podium' het stokje over laten met hun vrolijke sound, met veel toetsenwerk horen dat ze terecht die prijs in ontvangst mochten nemen.

Door het steeds afwisselende programma is ondergetekende maar drie keer in het sfeervolle Koningskerkje geweest. Gastheer BJ Baartmans gaf mooie, muzikale introducties. Verder de Amerikaanse countryblues, geprojecteerd op de regio door The Watchman. Hoogtepunt in het overvolle kerkje was afsluiter Clean Pete. Wat een mooi jaar maken zij mee. Optreden bij De Wereld Draait Door, vorige week op Pinkpop, nu hier en enorm veel media aandacht voor hun harmonieuze nederlandstalige liedjes. Loes en Renée Wijnhoven, tweeling zussen stonden vier jaar geleden hier ook al. Bij hoge uitzondering zijn ze opnieuw gevraagd.

Een andere act die hoge ogen gooit zijn The Great Communicators. Met hun indierock en hun energieke show geven ze een mooi visitekaartje af. Voor Son Mieux staat het plein al behoorlijk vol. Son Mieux is Camiel Meiresonne. Hij komt uit Soul Sister Dance Revolution en was vroeger frontman van All Missing Pieces. Hij heeft een prima band om zich heen gevormd met een geheel eigen sound.

Het talent van Canashaker Pi was Tim Knol al opgevallen en hij heeft ze op zijn label onder zijn hoede genomen. Met hun psychedelische garage/punk rock begint er eindelijk wat beweging in het publiek te komen. Vooraan kun je zelfs mee headbangen. Als dit je te hard was kon je even op adem komen bij Thijs Boontjes Dans- en Showorkest. De gespaarde energie kon je hierna heerlijk kwijt bij Double Veterans. Hun inspiratie halen deze Belgische jongens o.a. uit The Velvet Underground en The Stooges. Het gevolg is een knallende show.


Iets rustiger zijn de jongens van The Brahms. Ook zij maken een stormachtige ontwikkeling door en lijken steeds beter in hun ritme te komen. De jonge fans genieten er van. Door het optreden van Clean Pete heeft ondergetekende helaas Noizboiz moeten missen. Ook was de overgang van deze mooie akoestische set naar de keiharde tonen van Peter Pan Speedrock even wennen. Bezig met hun afscheidstournee staan deze Eindhovense rockers al voor de vierde keer op dit festival en hiervoor al drie keer in het eerder genoemde jongerencentrum. Velen zijn hiervoor gekomen en het plein staat vol. De band geniet er van en geeft een keiharde show zoals velen gehoopt hebben.

Langzaam begint het donker te worden en gaan we naar het einde van een mooie, geslaagde dag. Maar eerst nog de laatste restjes energie opmaken. Bij KD Soundsystem is dit geen enkel probleem. Twee sexy danseressen, en een DJ en MC brengen zang dans en DJskills samen. De afsluiter op 'het andere podium' is De Likt.  Wat een show gaf dit Rotterdamse trio. Beukende beats en vlijmscherpe woorden door rapper Dijkshoorn. Er komt zowaar en kleine moshpit!!! De band en publiek zijn één en regelmatig spring Dijkshoorn in het publiek of staat op de hekken. Een geweldige afsluiter op dit podium.

De laatste band op 'het ene podium' is Leeways. Met hun ska, reggea, hiphop en funk kun je je laatste restjes energie wegdansen. 

De organisatie mag terug kijken op een zeer geslaagde dag. Helaas was de laatste jaren door enkele verregende edities de financiële bodem in zicht. Dit jaar zal ongetwijfeld weer een basis zijn gelegd voor een mooie 25e jubileum editie voor volgend jaar.


 


 


 


 


 


 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg