NIEUWE NOR ambieert nieuwe grote popzaal in Kegelpaleis

Heerlens poppodium bestaat vandaag 10 jaar en blijft zichzelf vernieuwen

Redactie ,

De gemeente Heerlen, IBA Parkstad en poppodium NIEUWE NOR verkennen de mogelijkheid om tot een nieuwe grote zaal met een capaciteit voor 600 tot 700 personen te komen in het naast de NIEUWE NOR gelegen Kegelpaleis. De uitbreiding sluit aan op de urban filosofie van de gemeente zoals opgenomen in het bidboek ‘Urban Heerlen’ en past binnen het plan dat het poppodium indiende bij IBA Parkstad om de Pancratiusstraat te transformeren tot Muziekboulevard.

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat deze NIEUWE NOR - Heerlen’s eerste popzaal en Limburg’s eerste speciaal voor popmuziek ontwikkelde poppodium - werd geopend. Na 10 jaar wordt het succesvolle poppodium steeds meer beperkt door de capaciteit van haar zaal. Deze kan 350 bezoekers herbergen. Voor de grotere concerten werkt het poppodium daarom al een aantal jaar samen met de Limburgzaal van Theater Heerlen waar concerten tot 1300 bezoekers kunnen worden georganiseerd. Tussen de capaciteiten van beide zalen bestaat een gat waardoor bepaalde artiesten Heerlen overslaan. Dat wil de NIEUWE NOR vullen door het bouwen van een tweede, grotere zaal met een capaciteit van 600 tot 700 bezoekers naast het bestaande podium. Daarnaast biedt het bouwen van een tweede zaal kansen om festivals en grotere dance-avonden met meerdere zalen te presenteren. Via een uitbreiding hoopt de NIEUWE NOR ook direct een aantal logistieke problemen van de huidige zaal op te lossen. 

Eind 2014 diende de NIEUWE NOR een plan in bij IBA Parkstad om het naastgelegen leegstaande pand, het Kegelpaleis, te ontwikkelen tot een productieplek voor popmuziek met o.a. oefenruimtes, een studio, kantoren, winkel en een kleine zaal. Een analyse van de in maart 2016 in dienst getreden directeur Johan de Niet bracht naar voren dat deze functies, educatie en productie, al voldoende in de regio aanwezig zijn. Versterking van deze functies kan worden gerealiseerd door nauwer samen te werken met organisaties als Stichting Popmuziek Parkstad, Popschool Parkstad, Schunck*, Arcus College en de Oefenbunker. De NIEUWE NOR wil zich vooral blijven focussen op haar presentatie-functie en met haar twee popzalen de keten van popmuziek in Parkstad, bestaande uit locaties van 150 tot 2500 bezoekers, voltooien. Voor de kleine concerten maakt de NIEUWE NOR al regelmatig gebruik van én werkt het samen met andere locaties, zoals de Oefenbunker in Landgraaf en Savelbergklooster in Heerlen. De grote concerten kunnen plaatsvinden in de Limburgzaal van Theater Heerlen en de Rodahal.

3voor12 limburg feliciteert NIEUWE NOR met hun jubileum!