Finale Nu of Nooit 2016

The Ten Bells winnen en openen Pinkpop 2017

Roger Smeets ,

De zaal is goed vol en de bands zijn er klaar voor. Een spannende avond volgt, met muzikanten in topvorm. The Ten Bells winnen en mogen straks op het podium van Pinkpop laten zien waarom zij de terechte winnaar zijn. Lees hier wat er verder gebeurt in poppodium Grenswerk bij de finale van Nu of Nooit 2016.


Muziek is geen wedstrijd. Dat zal iedere muzikant en liefhebber beamen. Het is een kwestie van smaak en daarover valt zeker te twisten. Desalniettemin schreven er ruim tachtig acts in voor deze mogelijkheid om een plekje te bemachtigen op het oudste en mooiste festival van Europa: Pinkpop. De verschillende jury's hebben uiteindelijk zes acts geselecteerd die in Venlo gaan optreden om die felbegeerde plek in Landgraaf te bemachtigen.

Vijfentwintig minuten. Dat is de tijd die de bands krijgen om te spelen. Dat is kort. Zeker voor de opener van de avond, Throat of Autumn. Experimentele grunge, meets een knipoog naar Deep Purple. Lange nummers die een verhaal vertellen. Met veel tempowisselingen, onder aanvoering van drummer Morris Mols, die de rest van de band op geweldige wijze stuurt. De unieke stem van Jordy Jennen zorgt voor de unieke saus over het geheel. Fragiel zingen, hard schreeuwen en alles daar tussen in. Drie nummers komen voorbij, en dat is veel te weinig. Een erg sterk optreden van een band met uitstraling en hopelijk een mooie toekomst in het verschiet.


Snel ombouwen voor de volgende act op de buhne, Moeders Mooiste. Gitaarpop/rock met in het Nederlands gezongen teksten. Stevig met momenten en swingend bovenal. Een vleugje Doe Maar is duidelijk te herkennen. De teksten en de muziek zitten goed in elkaar, het gaat onder andere over de liefde, maar ook over het leven. Soms ietwat "over the top" geacteerd, maar dat past wel in dit geval. Het publiek komt helaas niet echt los en dat heeft deze band wel nodig. De interactie ontbreekt, maar dat ligt zeker niet aan de band. Elk festival kan deze band moeiteloos op het affiche zetten, er zal dan gedanst worden.

De mannen die verantwoordelijk zijn voor de ombouw hebben het druk. Ze hebben slecht twintig minuten om te prepareren voor de derde band: Luca Madu. Gevormd op de Rockacademie in Tilburg rondom zangeres Lotte Slangen. Ze doet denken aan een jonge Heather Nova. Wat een geweldige stem heeft deze jongedame. Sfeervolle, intieme muziek die perfect past in een theater. Helaas is de zaal erg rumoerig. Meeslepend en imponerend is deze act zonder meer. Ze zijn nog geen jaar bezig. Nog wat meters maken en dan is Limburg een act met internationale allure rijker. Ze winnen vanavond de aanmoedigingsprijs en dat is alleen maar terecht te noemen. Hou ze in de gaten, want de band is meer dan alleen de zangeres. Elk bandlid voegt iets toe en is een schakel in het geheel. In een woord: indrukwekkend.


Geen tijd om op adem te komen. Shiverburn is aan zet. Deze band bestaat inmiddels al ruim drie jaar en timmert hard aan de weg. Zo speelden ze onlangs nog in 013 in Tilburg als voorprogramma van 3 Doors Down. Deze female fronted rockband verzaakt nooit en speelt altijd met volle energie en overtuiging hun shows. Een meer dan gemiddelde rockact die misschien net dat beetje geluk nodig heeft om echt door te breken. Vanavond lijken ze een beetje nerveus, maar wat wil je ook met de hoofdprijs in je achterhoofd. Hard blijven werken en doorzetten dan komt Shiverburn er wel.


De regio Parkstad wordt vanavond vertegenwoordigd door Lapschwanz. Vuige rock golft over de hoofden van het publiek in Grenswerk. Een strakke ritmesectie a la Rage Against The Machine vormt de basis. Het virtuoze gitaarspel van Rene de Bie vult aan, Marcel vd Berg verzorgt de vocalen. Rauw, ongepolijst en no-nonsense, dat is Lapschwanz. 25 minuten volop knallen en alles geven wat je hebt. En dat alles met een "kiss my ass"-mentaliteit. Een mooie finalist maar uiteindelijk geen winnaar.


De avond vliegt voorbij en je voelt de spanning in de zaal stijgen. Wie gaat er winnen? Voor het zover is, is er nog een laatste band die speelt. Dat zijn The Ten Bells. En dat zullen we weten ook! Hun EP 'Hear Ye, Hear Ye' is al door velen positief ontvangen en klinkt naar meer. Heerlijk rock met een randje en een zanger met een podium uitstraling waar je u tegen zegt. Vol zelfvertrouwen en plezier springt hij over het podium. Een (letterlijk en figuurlijk) imponerende bassist stapt regelmatig naar voren terwijl hij zijn basgitaar geselt. Een superstrakke drummer en gitarist maken het geheel af. Ze bespelen het publiek met goede songs en een gezonde dosis humor. Ongemerkt wil je meer van deze jongens horen. Je voelt het al aan, hier speelt de openingsact van Pinkpop 2017! De set vliegt voorbij en het publiek roept massaal om een toegift. Deze band krijgt ook veruit de meeste respons vanuit de zaal.

En dan is het tijd om de winnaar bekend te maken. De jury is er redelijk snel uit dit jaar. The Ten Bells spelen in 2017 op Pinkpop. Zelf zijn ze uiteraard uitzinnig van vreugde.
Na een lange avond in Venlo blijken ze de terechte winnaar. Althans, volgens de neutrale toeschouwer, om maar eens een cliche te gebruiken. Ieder zijn smaak en ieder zijn favoriete band. Maar als de kruitdampen en de kater zijn verdwenen kun je ook als fan van de andere bands maar 1 conclusie trekken:
The Ten Bells waren dit jaar de beste van Nu of Nooit.
 
Op naar Pinkpop en  op naar Nu of Nooit 2017.