Perfect concert van Blaudzun

Het kerstgevoel dat Blaudzun meebrengt in een uitverkocht concert in Maastricht

Tekst: Jos Nabuurs, Foto's: Albert Hendrix ,

Het concert van Blaudzun in Maastricht was al maanden van tevoren uitverkocht. Het toont aan dat Johannes Sigmond met zijn band er in is geslaagd heel veel popmuziekliefhebbers aan zich te binden.

In het voorprogramma speelt Jeangu Macrooy. Jeangu is een singer songwriter uit Amsterdan. Hij was 3FM Serious Talent in 2016. Hij maakt soulfolk. Buiten zijn opvallende verschijning blijft singer-song-writing in een grote zaal moeilijk. Ik zie ook de relatie met de muziek van Blaudzun niet. Wellicht dat zijn talent (dat heeft hij zeker) een kleinere setting beter tot zijn recht komt.

Wie wel volledig tot hun recht komen, zijn de 30 muzikanten van het Conservatorium Maastricht die een geweldig strijkersconcert geven. Een indrukwekkende opstelling van zeer talentvolle jongeren laat het beste van zichzelf zien en de musici maken op deze manier een unieke verbinding met het publiek dat belangstelling heeft voor popmuziek. Een geweldig initiatief van de Muziekgieterij in Maastricht dat er in slaagt om via bijzondere toevoegingen verrassend te programmeren.

"It hurts too much to stay but I won't let go" zingt Johannes Sigmond samen met de uitverkochte zaal. Blaudzun beschikt over zoveel pareltjes van liedjes dat de zaal volledig wordt ingepakt met de mooie klanken en bijzonders stem en verschijning van Johannes.

Het nieuwe album Jupiter 1 krijgt deze tour, getiteld de Fall and Winter Tour, bijzondere aandacht. Anders dan de andere albums verloopt de introductie van het album stroef. "Dat is niet erg," stelt Johannes, "je kunt het album straks gewoon kopen en leren kennen". In een nieuwe samenstelling met Simon Levi op drums en Linda van Veen (slagwerk en keyboards) klinken er liedjes die zeker verdienen om nader beluisterd te worden. In de eerste kennismaking zoals vanavond is het moeilijk om de schoonheid van de liedjes meteen te herkennen.  

De liedjes van Blaudzun worden door sommige critici betiteld als Arcade Fire kloon. Dan zou ik zeggen: voeg daar dan meteen een War On Drugs aan toe (door het gebruik van de Barriton Sax). Maar is dat erg? Nee totaal niet. Het is een genot om de muziek van de zevenkoppige band te horen. Gebracht in een prachtige podium-setting en met veel variatie overtuigt Blaudzun.

In een muisstille Muziekgieterij vindt een a capella uitvoering van Wolf's behind the Glass plaats, met veel respect voor de artiest. Het sluit prima aan bij de sfeer die uitgaat van Maastricht Winterland.

Mooi als het publiek meezingt op Promises of No Man's land . Een liedje dat gaat over de gevolgen van huiselijk geweld. De meeste bezoekers zullen het liedje vooral kennen als leader van het WK Voetbal bij de NOS.

Het concert van Blaudzun in Maastricht was perfect. Johannes noemde de oude muziekgieterij die hij nog herinnerde. Wat een prachtige zaal hebben jullie hier voor in de plaats gekregen. Niet wetende dat er wordt gestart met een nieuwe Muziekgieterij. Ook daar zal Blaudzun vanzelfsprekend van harte welkom zijn.