Bianca Stommel's jaar in muziek

3voor12 limburg medewerkers en hun muzikale top 10

Redactie ,

Overal zie je de 'traditionele' jaarlijsten. Ook onze medewerkers hebben zo hun favorieten. Een kijkje in hun persoonlijke muziekbeleving van 2014 plus een eventuele muzikale tip voor 2015. In deze aflevering Bianca Stommel, muziekliefhebber, verslaggever en fotograaf.

Ik vind het altijd lastig een "beste" te kiezen ergens van. En veel is al vrij lang geleden. Dan is het moeilijk je details te herinneren of überhaupt om je het concert te herinneren. ;) Een top 10 lukt niet, maar ik heb wel een top 8.

1) Marjolein van der Heide - EP ODE

2) Wouter Hamel - Pompadour

3) Damien Rice - My Favourite Faded Fantasy

4) Eivor - Bridges (release pas in 2015, maar enkele stukken werden al gespeeld tijdens een optreden in Amsterdam in 2014)

5) Kiasmos - Kiasmos

6) ¡pendejo! - Atacames

7) Mothmen - EP Last Astronaut

8) New Cool Collective - Electric Monkey Sessions

De nummers 3, 4 en 5 hebben er veel mee te maken dat ik druk ben met het organiseren van mijn sabbatical naar IJsland. Kiasmos is voor de helft uit IJsland, en Eivor is van de Faeröer Eilanden. En Damien Rice's album schijnt in IJsland te zijn opgenomen.

Van Damien Rice doet vooral Greatest Bastard het goed bij mij, in die tekst kan ik me volledig vinden door iets (of eigenlijk iemand) wat dit jaar in mijn leven speelt. De hele CD heeft wel betrekking op zo'n zelfde situatie als waar ik mee te maken heb. Soms vind je op die manier troost in muziek.

Mijn nummer zes is ¡pendejo!. Ik was bij de albumrelease in de Effenaar. Fantastisch, wat heb ik genoten!

Mothmen heb ik gezien bij Bevrijdingsfestival en New Cool Collective blijft lekker zomers.

Van Wouter Hamel ben ik een groot fan. Deze CD was weer wat anders dan we van hem gewend zijn, meer poppy, en het doet mij soms zelfs denken aan de jaren tachtig. Mijn oorspronkelijke nummer één, tot ik me bedacht dat er natuurlijk een CD is die verdient bovenaan in de spotlights te staan.

Op de foto zie je me met mijn nummer 1: de EP ODE van Marjolein van der Heide. Marjolein is een vriendin van me en maakt mooie muziek, die de ziel raakt. Ik was vaak tot tranen geroerd door haar teksten en pianopartijen.

Gig van 2014: The Mothmen
Klinkt goed, ziet er goed uit, was fijn in het zonnetje op Bevrijdingsfestival 2014.

Artiest/EP die het gaat maken in 2015: Mur Du Son.
Heb ik mogen zien als voorprogramma van Vive la Fete in 2013 in Heerlen, later een EP mogen recenseren. Eerder nog niet van gehoord, schandalig, hoe is het mogelijk. Geweldige band, die ik al het muzikale goeds toewens voor de toekomst.