Limburgers kiezen setlist Bruce Springsteen (1/3)

Leon Verdonschot: “Voor iedere gemoedstoestand is er een Springsteen”

Pierre Oitmann ,

Op zaterdag 30 mei staat Bruce Springsteen op Pinkpop. Voorafgaand aan het optreden van The Boss presenteert 3VOOR12/Limburg een lijst met de favoriete Springsteen-liedjes van prominente Limburgers. In deel één van dit drieluik de keuzes van Leon Verdonschot, Johan Hauser, Marike Peters, Martîn Rongen, Sander Ruijters, Ben Kuppens, Ernst-Jan Hölscher en Gé Reinders.

Leon Verdonschot: “Voor iedere gemoedstoestand is er een Springsteen”

Op zaterdag 30 mei staat Bruce Springsteen op de veertigste editie van Pinkpop. Voorafgaand aan het optreden van The Boss presenteert 3VOOR12/Limburg een lijst met de favoriete Springsteen-liedjes van prominente Limburgers uit de muziek en media. In deel één van dit drieluik de keuzes van Leon Verdonschot, Johan Hauser, Marike Peters, Martîn Rongen, Sander Ruijters, Ben Kuppens, Ernst-Jan Hölscher en Gé Reinders.


Badlands
1978 / afkomstig van het album “Darkness On The Edge Of Town”

De keuze van Leon Verdonschot, journalist, schrijver, presentator en programmamaker:
"De enige vraag die je ouders niet kunt stellen, is van welk van hun kinderen ze het meeste houden. Zo voelt deze vraag ook een beetje. Bovendien, een van de vele redenen dat ik fan van Springsteen ben, is dat er zoveel Springsteens zijn. Voor iedere gemoedstoestand wel één. En bij al die gemoedstoestanden horen beste Springsteen-nummers. Maar goed. (Diepe zucht). ‘Badlands‘. Omdat hier in muziek en tekst tegelijk gebeurt wat Springsteen als geen ander kan. En dat is een beweging in gang zetten die veel verder gaat dan opzwepen of voortstuwen. Het is optillen. Hoe hij het zingt ook; met een verbeten levenslust. En dan het mooiste beeld mogelijk op een concertpodium: Bruce Springsteen en Little Steven die een microfoon delen en die prachtregels zingen: "For the ones who had a notion / a notion deep inside / That it ain't no sin / to be glad you're alive". Op Pinkpop begint hij zijn set met dit nummer. Daarna kan niks meer stuk, heel Pinkpop lang niet."


The River
1980 / afkomstig van het album “The River”

De keuze van Ernst Jan Hölscher, de directeur en programmeur van Perron55:
“’The River’, van het gelijknamige album uit 1980, is mijn Bruce Springsteen-song aller tijden. Samen met ‘Hotel California’ van de Eagles was het een van de eerste nummers waar ik als jong ventje een  hele film bij in mijn hoofd wist te toveren. Opgroeien 'in the sticks' van het Amerikaanse platteland, een romance, die enorme tragiek. En dan was er altijd die rivier, als een trouwe vriend die nooit oordeelt  en er altijd voor je is. Prachtig!”


Born To Run
1975 / afkomstig van het album “Born To Run”

De keuze van Martîn Rongen, de drummer van Rowwen Hèze:
“Mijn eerste ‘kennismaking’ met Bruce Springsteen & The E Street band. Een ‘wal van geluid’ die over je heen komt.”


Bobby Jean
1984 / afkomstig van het album “Born In The U.S.A.”

De keuze van Johan Hauser, journalist bij L1:
“Het is natuurlijk not done om te verwijzen naar ‘Born In The U.S.A.”, maar ik doe het toch. Het is namelijk míjn Springsteen-plaat. Tussen de vijftig elpees van mijn vader stond een boel troep, maar deze dus ook. Met die kapotte spijkerbroek. Die vlag. En die Purple Rain-snare. Dit is Bruce in opgeblazen variant, alles uitvergroot. Prima als eerste kennismaking dus. Ik was vijf. ‘Bobby Jean’ raakte me altijd ergens. Geen idee waarom natuurlijk, ik was vijf. Uiteindelijk ben ik nooit een totale Bruce-adept geworden, maar een jaar of vijftien later zette ik de plaat nog eens op. Weer ‘Bobby Jean‘. Ze kwam, zag en overwon. Ik heb altijd gedacht dat het over een meisje gaat, al heeft Bruce het personage waarschijnlijk met opzet geslachtsloos gelaten. He of she komt niet in het nummer voor, baby is de enige aanwijzing. Maar daar gaat het niet om. Iedereen heeft in zijn jeugd wel iemand gekend die in deze tekst past. Ik ook, een meisje, ergens tussen vriendschap en verliefdheid in. Ook wij stonden aan de zijkant en keken naar de rest, onbegrepen maar dankbaar dat we met z'n tweeën waren. En ook bij ons is het allemaal verkeerd gelopen. Bruce wist dat, en hij schreef een nummer over alles wat niet was gezegd. ‘Maybe you’ll be on that road somewhere, in some bus or train, travelling along, in some motel room there’ll be a radio playing and you’ll hear me singing this song...’.”


If I Should Fall Behind
1992 / afkomstig van het album “Lucky Town”
De keuze van Ben Kuppens, programmamaker bij Omroep Venlo FM:
“Momenteel ga ik helemaal voor de liveversie van het nummer ‘If I Should Fall Behind’, van de dvd/cd ‘Live In New York City’, waar Bruce samen met de leden van The E Street Band het nummer tot een heuse climax doet brengen en een ware afsluiter van het tweeënhalf uur durende concert.”


Rosalita (Come Out Tonight) 
1973 / afkomstig van het album “The Wild, The Innocent And The E Street Shuffle”

De keuze van Gé Reinders, dialectzanger en liedjesschrijver:
“Mijn favoriet is ‘Rosalita’. Dat spelen ze zo té gek. Het is Phil Spector in rock; die Clarence Clemmence vervangt een hele blazerssectie en de piano en 't orgel wisselen elkaar fantastisch af! Het stoomt maar door. Totdat ze gas terugnemen en dan weer prachtig opvoeren. Een drieakkoorden opera.”


Born In The U.S.A.
1984 / afkomstig van het album “Born In The U.S.A.”

De keuze van Marike Peters, popconsulente bij Stichting Popmuziek Limburg (SPL):
“Mijn favoriete Bruce-album is - heel cliché - ‘Born In The U.S.A.’. En dat heeft niks met gemakzucht te maken, ik kan het daadwerkelijk verantwoorden! Sentiment is daarbij het sleutelwoord. Mijn moeder had dit album op elpee en behalve mijn moeder, draaide mijn broer en ik deze ook helemaal grijs. Zoals ikzelf vroeger in de woonkamer ronddanste in glitterkleding en een zwarte pukkel op mijn gezicht op 'Like A Virgin', zo deed mijn broer hetzelfde in een spijkerbroek met een rood petje in de kontzak en een bandana om zijn hoofd op 'Born In The U.S.A.'. Buiten dit alles denk ik dat dit album een beeld weergeeft van een man zoals een man moest zijn in die tijd: stoer, zelfverzekerd en rauw. Oh, en toch ook wel leuk om naar te kijken, want het vrouwelijk oog wil ook wat. Maar vooral dus jeugdsentiment met leuke herinneringen aan een leuke veilige tijd. Die Bruce!”


My Hometown
1984 / afkomstig van het album “Born In The U.S.A.”

De keuze van Sander Ruijters, muzikant en medeoprichter van LiveJam:
“Momenteel gaat de volumeknop open bij het nummer ‘My Hometown’, omdat The Boss dit lied met een zowel politek als persoonlijk geladen tekst zó ongelofelijk gevoelig zingt. En wellicht omdat mijn ouders op het punt staan hun huis in my hometown te gaan verruilen voor een huis in een andere stad!” 


Hungry Heart
1980 / afkomstig van het album “The River”

Editor’s pick:
“Geschreven na een ontmoeting met Joey Ramone in de woonplaats van Springsteen. Op dat moment was Springsteen succesvoller als songschrijver dan als artiest. Manfred Mann‘s Earth Band, The Hollies, The Pointer Sisters, Patti Smith en Southside Johnny hadden hits met Springsteen-composities, terwijl Bruce zelf nooit hoog eindigde in de Billboard-lijsten. Hoewel aanvankelijk geschreven voor The Ramones, raadde manager Jon Landau Springsteen aan dit nummer niet weg te geven en zelf op te nemen. Het werd de eerste top 10-hit voor Bruce in de VS en bereikte in Nederland de Tipparade. Covers bleven niet uit; onder andere Mike Love van The Beach Boys en Minnie Driver namen ‘Hungry Heart’ op. Het origineel van Bruce, met de rondzingende Hammond en die typische bitterzoete ondertoon, blijft de definitieve versie.”


Vrijdag 29 mei om 7.40u en om 12.20u zendt L1 Radio een item uit over Bruce Springsteen, naar aanleiding van deze lijst.