#Parfest15: De eerste dag van Paradigm Festival 2015 in een notendop

Hoeveel pasjes maakt een mens nu echt op zo'n festivaldag

Tekst: Lotte van Es Foto's: Bob de Vries ,

Het is zaterdag en Groningen is wederom gezegend met perfect festivalweer. In de stad is het druk, maar alle techo- en houseliefhebbers verlaten het centrum met gierende banden; op naar het legendarische Paradigm voor zijn eerste tweedaagse festival. Dat het de laatste editie op deze locatie is, maakt het natuurlijk extra bijzonder. Want ja, Paradigm is inmiddels te groot geworden voor zijn eigen huis. Daarom staat er een plan in de steigers om een nieuwe locatie op te bouwen op het voormalig Suikerunieterrein. Zelf noemt de organisatie het 'de Shift', en hier kun jij ze ook in bijstaan. Maar eerst over tot de orde van de dag.

Op het terrein kijkt de bezoeker zijn ogen uit. Naast de Mainstage (die helaas wel iets minder indrukwekkend is dan vorig jaar), de Glazen Loods, de Shift en de Club is er ook de Oldskool Steiger en heeft Woodstock 69 een eigen podium. De ene area is nog mooier aangekleed dan de andere, geheel in het thema van dit jaar: Le jardin de paradigme. Verder zijn er natuurlijk ook heerlijke chillplekjes waar je even kunt bijkomen, je kunt laten masseren, insmeren met zonnebrand, bodypaint of waar je dan ook zin in hebt.

Naast de nodige activiteiten op het terrein wordt er natuurlijk ook veel gedanst op Paradigm Festival. 'Pasjes maken' wordt dat ook wel genoemd. Maar hoeveel pasjes maakt een mens nu echt op zo'n festivaldag? Dit jaar leggen we niet alleen verslag van de artiesten, maar houden we ook het aantal pasjes bij.

Tsepo

Om half twee bestijgt Amsterdammer Tsepo, Zuid-Afrikaans voor 'hoop', de Mainstage. In de enkele jaren dat Tsepo bezig is, heeft hij al een aantal interessante residency's in de wacht gesleept (Something Happening Somewhere en Trouw). Hij zet met zijn set een heerlijke sfeer neer die doet denken dat hij snel ook het buitenland zal veroveren. Het enige waar hij vandaag nog op had kunnen hopen, is iets meer publiek. Maar hé, de dag is ook pas net begonnen.

Aantal gemaakte pasjes: 883

DJ Jeroen Flamman

Op de Oldskool Steiger kun je genieten van een heerlijk koel briesje door je haren, maar ook hier laat de menigte nog even op zich wachten. Dj Jeroen Flamman, die je waarschijnlijk nog kent van zijn remix van I Wanna Be A Hippy, of als producer van de Party Animals en Patrick Jumpen, staat hier stevige hardcore te draaien (op vinyl!). Hakken in de middag is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar Flamman is zeker een welkome verbreding van het programma. De echte liefhebbers weten hem dan ook te vinden.

Totaal aantal gemaakte pasjes: 3351

Woodstock 69

Aan de andere kant van het terrein kun je bij de dj's van Woodstock 69 (je weet wel, van die strandtent in Bloemendaal) terecht voor de nodige beachvibes. Hier komen alle genres wel voorbij, zolang het maar vrolijk en zomers klinkt. Daarnaast bevindt zich de KWF insmeerbar. Heel handig als je je zonnebrand bent vergeten, maar ook verschrikkelijk irritant als men je vervolgens over wil halen om je in te schrijven als donateur. De verkooptechnieken links staan nogal haaks op de relaxte blote-voeten-in-het-zandmentaliteit rechts.

Totaal aantal gemaakte pasjes (inclusief wegrennen van wervers): 5196

UlsT

Van de brandende zon gaan we vervolgens naar het duistere hol van UlsT. In de Shift vergeet je binnen enkele minuten dat het niet vijf uur 's nachts is en is het beuken geblazen. Het wordt meteen duidelijk dat dit de plek is voor de fanatiekeling. Hier dreunen de beats het hardst en flikkeren de stroboscopen het felst. UlsT is één van de eersten die je zelf ook los ziet gaan achter de knoppen en hij neemt je met plezier (en zeer succesvol) mee in het diepe.

Totaal aantal gemaakte pasjes: 8212

David August

Veel ogen zijn rond half negen gericht op David August, van zowel voor het podium als achter de booth. Deze kleine man gaat als een speer in de technoscène sinds hij besloten heeft enkel nog live op te treden. Laag in tempo maar hoog in kwaliteit begeleidt hij de zonsondergang. Na een uurtje wordt het tempo wat opgeschroefd en staat het stampvol. Door Augusts klassieke achtergrond heeft hij een zeer fijn gevoel voor geluid ontwikkeld dat zeker gewaardeerd wordt door de Paradigmers.

Totaal aantal gemaakte pasjes: 10993

Thomas van Aken

Thomas van Aken staat vanavond in het clubgedeelde van het terrein. Van de hele zaterdag-line-up staat zijn carrière misschien nog het meest in de kinderschoenen, maar veelbelovend is hij zeker. Van Akens set blijkt inderdaad een interessante om bij te wonen; het is een goed afgewogen mix van duister en toegankelijk. Ondanks de verwachting dat hij niet meteen zou kunnen opboksen tegen de grote gelijktijdige headliners weet hij de club prima gevuld te krijgen. En aan de waslijst van aankomende optredens te zien, zal hij daar waarschijnlijk alleen maar beter in gaan worden.

Totaal aantal gemaakte pasjes: 14503

Onur Özer

In de met takken en vlinders versierde Glazen Loods vinden we Onur Özer. Zoals Europa, Azië en het Midden-Oosten samenkomen in zijn hometown Istanbul, zo komen ook de invloeden uit deze gebieden samen in de muziek van Özer. En niet alleen deze combinatie maakt zijn sets bijzonder; ook het feit dat hij 0,0 muzikale achtergrond of training heeft gehad, zorgt voor producties zonder concessies. Tevens versterkt de ondergaande zon hier de sfeer.

Totaal aantal gemaakte pasjes: 17292

Malbetrieb

De afsluiter van de Mainstage komt van eigen bodem. Paradigm-resident Malbetrieb heeft net zijn eerste album uit en heeft deze prestigieuze plek op het programma verdiend. Hij kent zijn stad goed en weet dan ook precies hoe hij de sfeer nog meer kan versterken. Samen met het publiek brengt hij dag één tot een hoogtepunt. De nieuwe plaat is iets te experimenteel voor een hoofdrol op het hoofdpodium, maar dit weet Malbetrieb en hij houdt er rekening mee. Als de klok middernacht slaat, valt het masker van focus van Malbetrieb af en zwaait hij glimlachend het publiek uit. Een wensballon vliegt over, maar na een dag als vandaag kan het publiek zich niets meer wensen.

Totaal aantal gemaakte pasjes: 21.033. Hieruit kan geconcludeerd worden dat je op een dag Paradigm Festival gemakkelijk een dikke 20.000 passen zet. Mocht je je dag grotendeels hebben gespendeerd in de chillarea kan dit aantal natuurlijk lager uitvallen.

Wil je volgend jaar weer bij Paradigm Festival zijn? Dan kun je bijdragen aan de Shift.