Cultureel verantwoord stappen met NNO In The Club

Het publiek in Vera waardeert klassiek, maar mist het losgaan

Tekst: Lotte van Es Foto's: André Eggens ,

Het komt niet vaak voor dat we op zaterdagavond in Vera terecht kunnen voor onze dagelijkse dosis klassieke muziek. Dit is precies waar het Noord Nederlands Orkest verandering in wil brengen en brengt klassiek naar de club. Een afvaardiging van het NNO brengt vanavond een aantal stukken ten gehore, waarop Thijs de Vlieger van Noisia vervolgens zijn interpretatie zal geven. Vanwege de grote belangstelling is er een tweede, vroege voorstelling ingelast. Beide zijn uitverkocht.

Vol verwachting klopt ons hart

Een halfuur voor aanvang begint de popzaal aan de Oosterstraat zich te vullen met verwachtingsvolle mensen. Bij binnenkomst valt direct de indeling van de ruimte op. Een stuk of tien plateau’s met hierop statieven met bladmuziek staan door de zaal verspreid. Achterin, waar we normaal de muzikanten verwachten, staat een dj-set. Wat er precies gaat gebeuren weet niemand, maar dat het iets bijzonders gaat worden voelt iedereen.

Te dansen of niet te dansen
Als het concert begint met een stuk van Purcell nemen de musici hun plekken op de minipodia in. Ook al lijkt het overgrote deel van het publiek op Noisia af te zijn gekomen, luistert en kijkt iedereen zeer aandachtig naar het NNO. Wanneer Thijs de Vlieger het al na enkele minuten van het orkest overneemt wordt het voor het publiek wat lastig. Moet je nu geïnteresseerd blijven luisteren of is dit het moment om los te gaan? Velen kiezen voor een soort ongemakkelijke middenweg, waarbij een overpeinzende blik wordt gecombineerd met bewegen op de beat.

Veelzijdig

Het NNO en Noisia wisselen elkaar steeds af en de overeenkomsten tussen het origineel en de elektronische bewerking zijn duidelijk te horen. Er komt van alles voorbij; van Mozart tot Ligeti. De modernere, bijna atonale stukken passen verassend goed bij het dreigende, duistere karakter dat drum-‘n-bass soms kan hebben. Hierdoor komen de bewerkingen goed uit de verf.
De ruimte wordt volop benut vanavond. Overal in de zaal gebeurt steeds weer iets en men grinnikt wanneer er gezocht moet worden naar waar het geluid nu weer vandaan komt. Wel verloopt het allemaal wat stuntelig. Fotografen haasten zich door het publiek en orkestleden wringen zich met instrumenten boven het hoofd door de menigte. Hierbij sneuvelen meer dan eens wat bierglazen, maar iedereen kan erom lachen.

Verwachtingen

Velen hadden meer van De Vliegers bewerkingen verwacht. Een groot deel van het publiek wacht tevergeefs op het geweld waarmee Noisia normaal gesproken de gehoorgangen penetreert. In plaats hiervan worden de klassieke stukken keurig in hun waarde gelaten en wordt er slechts een drum-’n-bass-beat aan toegevoegd, zo lijkt het. Misschien is de oorzaak hiervoor wel dat De Vlieger meer tijd heeft gestoken in het toetje, namelijk een door hemzelf gecomponeerd stuk. Hiermee sluit het NNO af en de artiesten krijgen een groots applaus. De lichtelijk teleurgestelden kunnen hun hart ophalen bij de afterparty die nog tot diep in de nacht duurt. Deze komt wat langzaam op gang, maar wanneer dan eindelijk het echte Noisiawerk voorbij komt, kan niemand meer klagen.
Er is zeker ruimte voor verbetering na deze eerste ontmoeting van twee muzikale werelden. Gelukkig krijgen Noisia en het NNO deze ruimte en kunnen we een volgende editie van NNO In The Club op 29 mei 2015 verwachten.