Nick Lowe als goedlachse entertainer

Tekstschrijver brengt overzicht van carrière

Tekst: Karst Jaarsma Foto's: Harold Zijp en Niels Cornelis Meijer ,

Nick Lowe heeft als tekstschrijver een indrukwekkende carrière achter de rug. Hij schreef nummers die door vertolkingen van Elvis Costello, Paul Carrack en Johnny Cash wereldberoemd werden. Zelf is de zanger altijd wat meer uit de schijnwerpers gebleven. Recentere bands, als Artic Monkeys en Wilco, hebben de Engelsman echter omschreven als een van hun grote voorbeelden. Zaterdag staat Lowe solo in de Oosterpoort.

Eerst mag Jankobus Seunnenga zijn nummers ten gehore brengen. De singer-songwriter vergaarde bekendheid met zijn band Pigmeat en laat vanavond horen ook solo goede muziek te maken. Met een grote vrolijkheid werkt hij zich plezierig door de Nederlandstalige nummers. Absurdistische teksten vullen klassieke gedichten aan. Jankobus vormt daarmee het perfecte voorprogramma.

Klokslag half tien loopt Nick Lowe het podium op. Een speciale aanleiding is er niet voor deze tournee. Het meest dichtbij komt zijn album Quality Street dat afgelopen december uitgebracht werd. Aangezien deze plaat volledig met kerstliedjes gevuld is, blijft het project vanavond links liggen. Bij opkomst is duidelijk dat de tekstschrijver een charmante man is. De 64-jarige zanger heeft nog een prachtige bos grijs haar. Met zijn innemende glimlach voel je gelijk thuis. De zanger verontschuldigt zich voor de korte duur van zijn nummers en belooft het goed te maken met een breed overzicht uit zijn carrière.

Dat is zeker het geval. Recente nummers van het retroalbum The Old Magic passeren de revue, maar ook rock-’n-roll klassiekers als Cruel To Be Kind komen langs. Daarbij bedient Lowe zichzelf de gehele avond met dezelfde gitaar. Hij weet daar de snelle nummers net zo gemakkelijk uit te toveren als de persoonlijke liedjes. Indrukwekkend is hoe het brede spectrum aan muzikale stijlen waar Nick Lowe zich in begeven heeft samen komt in zijn rol als singer-songwriter.

Verwacht van Nick Lowe geen grote show. De Engelsman doet het vanavond puur op tekstuele kwaliteit. Er wordt geen enkele solo gespeeld. Op snel tempo worden de verschillende nummers achter elkaar aan gespeeld. De komische gospel intro van I Knew The Bride (When She Used To Rock ‘n Roll) vormt daar een bescheiden uitzondering op. Dit maakt dat Nick Lowe vanavond overtuigt in de rol van sympathieke tekstschrijver. De nummers schitteren simpelweg met Nick Lowe als goedlachse entertainer.