Gepassioneerde huiskameroptredens in O’Ceallaigh tijdens warm-up Melodica Festival

Mees: ’’Ik zing nu alleen nog maar over jongens’’

Tekst & Foto's: Jan Westerhof ,

Het idee van Melodica, ook wel coffee house music genoemd, stamt uit 2007 en is bedacht door Australiër Pete Uhlenbruch. Hij vindt dat creatieve gepassioneerde muzikale geesten een eigen ruimte nodig hebben om zich te ontwikkelen, zonder bemoeienis van de commerciële muziekindustrie. Het toneel is vaak een lokale kroeg waar gezelligheid en goed samenzijn belangrijke ingrediënten vormen. De Melodica Festivals vinden in diverse steden over de gehele wereld plaats. Voorafgaand aan het Melodica Festival dat op 30, 31 mei en 1 juni in Huis de Beurs plaatsvindt, zijn er een aantal fundraiser-concerten, waarvan de tweede op 21 maart in de Ierse Pub O'Ceallaigh is.

In de huiskamersfeer van de bovenverdieping van O’Ceallaigh is iedere plaats bezet. Het voor de sfeer en Melodica gekomen publiek geniet vanavond van Mees, MyDearestDear en Cinnamon Beach, die belangeloos optreden. Men gaat nog wel met de hoed rond om het eigenlijke festival te bekostigen.

Mees, oftewel Esmé van den Boom, bijt de spits af. De singer-songwriter vertelt dat ze niet meer over van alles zingt. Het gaat nu alleen maar over jongens. Liefdes en verlangens worden in haar eigen stijl in het Nederlands bezongen. In combinatie met haar tokkelende gitaarspel weet ze dit mooi, pakkend en in eenvoud over te brengen. Wie haar vorig jaar tijdens USVA Nootuitgang heeft gezien, ziet dat ze zelfverzekerder is geworden en haar optreden meer inhoud geeft.

MyDearestDear, Tristam de Rooij en Marije Boonstra, geeft aan dat het duo al een tijdje niet gespeeld heeft. Dit is af en toe te merken in de meerstemmige zang die niet geheel op elkaar is afgestemd. Jammer, want het plaatje en de muzikaliteit kloppen helemaal. Wellicht is het een idee om de rollen eens om te draaien en Marije de eerste en Tristam de tweede stem te geven.

Cinnamon Beach (Arwin, Niek, Krizz en Lauren) komt direct over als een vriendengroep die graag muziek maakt. Mooie ingetogen liedjes met hier en daar 'Mumford & Sons'-achtige uithalen. Maar Cinnamon Beach blijft voornamelijk bij zichzelf met goede teksten, die onder andere gaan over een vader die er niet meer is tot bier drinken in Londen. De heren trakteren het publiek nog op een finalelied waar MyDearestDear en - de toevallig in het publiek aanwezige - zangeres Geertje Damstra van Mr Richard worden uitgenodigd mee te doen. Een goede afsluiting van een mooie avond gepassioneerde muziek.

Het Melodica Festival vindt plaats op 30, 31 mei en 1 juni in Huis de Beurs.