Blaudzun betovert Vera bij start release-tour

“Ik stop pas als iedereen meedoet!”

Tekst: Richard Hoekstra Foto's: Bob de Vries ,

Een nieuw jaar, een nieuw album en een nieuwe tour. Het optreden in Vera is het vertrekpunt van een mogelijke nieuwe zegetocht van Blaudzun. Na het succes van Heavy Flowers ligt de lat hoog. Ondanks al het succes en de daarbij komende drukte heeft Blaudzun geen rustperiode ingelast. Integendeel. Onder het motto 'je moet het ijzer smeden als het heet is' vindt de release van de nieuwe cd Promises Of No Man’s Land plaats op 7 maart in Tivoli in Utrecht. Het optreden in Vera is één van de vier uitverkochte prereleaseshows waarbij de eigenaren van een toegangsticket het nieuwe album alvast kunnen beluisteren middels een exclusieve stream. Een leuke geste voor de inmiddels grote schare fans. De keuze, volgens Blaudzun zelf, tussen porno kijken of de nieuwe cd luisteren.

Om stipt tien uur gaan de zaallichten uit in een volledig uitverkocht Vera. Vanaf de eerste noot neemt Blaudzun en zijn zevenkoppige begeleidingsband alle vragen weg. Het publiek is meteen in de greep van het nieuwe werk. Er is nergens een van spoor van twijfel of terughoudendheid. Bij de meer rustige stukken wordt door het publiek zelfs onderling gemaand om stil te zijn. Nummers van het vorige album zijn in een ander jasje gestoken. Zo vlamt een voorstuwende versie van Flame On My Head werkelijk van het podium af en laat de uitvoering van Heavy Flowers de zaal met recht sprakeloos. De laatste zin van Solar verandert langzaam in een soort mantra, en Blaudzun dreigt pas op te houden als iedereen hem meezingt. Elephants wordt niet als slotnummer gespeeld noch het titelnummer van het nieuwe album wat toch ook een hit is. Er wordt heel onorthodox afgesloten met een nieuw, nu nog onbekend nummer.

Na dit eerste optreden kan je alleen maar concluderen dat de lat van Heavy Flowers een springplank is geweest voor A Promise Of No Man’s Land. Blaudzun en de band hebben een groeispurt gemaakt. Het geheel klinkt veel voller en dynamischer. Live maken ze het zichzelf ook niet gemakkelijk. De oude nummers zijn compleet opnieuw uitgevonden en ze steunen ook niet op de succesnummers voor de afsluiter. Toch staan ze relaxed op het podium. Er worden grapjes gemaakt en als de kabel van de gitaar zoek is wordt dat bijna achteloos met een kwinkslag opgelost. Van enige druk is, ondanks de hoge verwachtingen, niets te merken. Het is boeiend en meeslepend vanaf het begin. Een betoverende start van deze al uitverkochte prerelease-tour. Maar ongetwijfeld zullen er nog veel speeldatums worden toegevoegd na de officiële release komende vrijdag. De zegetocht gaat naar alle waarschijnlijkheid gewoon door.