Energieke Anneke van Giersbergen heeft volledige aandacht van publiek

Combinatie van nieuw materiaal en golden oldies

Tekst: Sannette de Groes Foto's: Jan Lenting ,

In 2007 neemt Anneke van Giersbergen afscheid van metalband The Gathering. Sinds die tijd heeft zij onder verschillende namen vijf soloplaten op haar naam staan. Drive is het tweede album onder haar eigen naam en het is een waardige opvolger van het succesvolle Everything Is Changing uit 2012. Anneke van Giersbergen heeft sinds de release van Drive alle poppodia in Nederland aangedaan en gaat eind maart verder Europa in. Vanavond staat Van Giersbergen in Vera en het is aan het Noorse Duo Pil & Bue om het publiek op te warmen.

Het Noorse duo Pil & Bue maakt een behoorlijk goede indruk op het publiek. Tijdens het optreden stroomt de zaal langzaam vol. De stem van zanger Patrick Carlson maakt veel indruk en doet denken aan Brian Molko van Placebo. Grappig detail is de samenstelling van de band: deze bestaat uit een drummer en een zanger/vocalist. Ondanks het ontbreken van een bassist, komt er een muur van geluid op de zaal af. Het publiek is tevreden en poseert graag nog even zodat zanger Carlson een foto kan maken.

Iets minder onder de indruk van de volle zaal, maar toch enorm enthousiast is Anneke van Giersbergen. Al tijdens de eerste paar noten vult zij de zaal compleet met haar onmiskenbare, kraakheldere stem. In combinatie met een superstrakke band klinkt dit meteen goed. De leeftijd van het publiek varieert. De jongere mensen komen voor het nieuwere werk en het wat oudere publiek kent de muziek van Anneke's tijd in The Gathering nog.

Voor iedereen is het vanavond goed, want Anneke van Giersbergen speelt een combinatie van nummers van haar laatste twee albums én de bekendere hits van The Gathering. De meeste indruk maken de nummers My Boy, A Thousand Miles en My Mother Said. Deze worden zo mooi uitgevoerd dat de hele zaal meegaat in het gevoel dat achter de teksten schuilgaat. Tenslotte stelt Anneke het publiek voor een keuze: Broken Glass of Leaves. Er wordt voor Leaves gekozen. De band geeft een uitgebreide toegift en het publiek geniet.