Rue Royale is nog lang niet uitgekeken op Groningen

Na vijf keer Vera weet de band publiek nog steeds te raken

Tekst: Ingrid de Vries ,

Rue Royale, bestaande uit Ruth en Brookln Dekker, heeft een warme band met Nederland. Hun gloednieuwe album Remedies Ahead is o.a. door Nederlandse bijdrages tot stand gekomen in een crowdfunding-project. In Groningen was dit duo te zien op Noorderzon en Eurosonic. Ook het Vera-podium is geen onbekend terrein: vanavond staat Rue Royale hier al voor de vijfde keer. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse Courtney Marie Andrews die als voorprogramma voor de eerste keer op een Gronings podium staat.

Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat het overgrote deel van het publiek voor de hoofd-act gaat. Als Courtney Marie Andrews met haar gitaar op het podium zit, zijn er dan ook niet zoveel mensen aanwezig. Dat is jammer, want de uit Seattle afkomstige singer-songwriter heeft wel degelijk wat te bieden. Ze is jong, maar heeft al vijf albums uitgebracht, waarvan On My Page de meest recente is. Ze oogt verlegen en geeft aan dat ze zenuwachtig is. Toch is haar stem trefzeker en zuiver. Haar nummers ademen een melancholische sfeer. Met slechts haar stem en gitaar weet Andrews het publiek te boeien en dat is bewonderenswaardig. Dat maar weinig mensen dit optreden hebben gezien, is eigenlijk het enige minpunt.

Als Rue Royale het podium betreedt, is er veel meer publiek en loopt iedereen enthousiast naar voren. "You are so close," merkt Ruth Dekker hartelijk op. Haar lach vertelt dat zij er zin in heeft en dat geldt ook voor haar wederhelft Brookln Dekker die in eerste instantie op een elektrische gitaar speelt. Het begin is stevig, met veel slagwerk. Interessant daarbij is dat de twee echtgenoten samen een complete band vormen. Met twee personen worden op sommige momenten maar liefst vier instrumenten tegelijkertijd bespeeld! Wat ook interessant is om te zien, is dat het slagwerk verdeeld is onder beide echtgenoten. Beide nemen een partij voor hun rekening.

Ruth en Brookln Dekker zijn dan ook goed op elkaar ingespeeld en hebben aan een blik genoeg om aan de ander te laten weten welke kant het opgaat. Al gauw besluit Brookln om de elektrische gitaar te vervangen door de akoestische. Dat verloopt harmonieus. De samenzang gaat eveneens soepel. Schoonheidsfoutjes worden met humor opgelost. Als Brookln een verkeerd couplet inzet, geeft hij dit ruimschoots toe en vult Ruth fijntjes aan: "Honesty is the best policy." Toch blijft de kwaliteit van deze band telkens overeind. Ook valt op dat er veel afwisseling is. Soms zijn de nummers lieflijk of juist melancholisch. Ook zitten er indringende passages tussen die echt kunnen raken.

Naast bekender werk is er deze avond vooral nieuw werk te horen van het pas verschenen album Remedies Ahead. Bijzonder is dat dit album door crowdfunding tot stand is gekomen. Door middel van Kickstarter is hiervoor geld ingezameld, wat erg voorspoedig is verlopen voor het duo. Rue Royale kan dus op veel bijval rekenen.

Ook de band zélf lijkt Groningen nog lang niet zat te zijn. Tussen de nummers door wordt het publiek op een charmante manier toegesproken en wordt er volop gelachen, zonder dat het geforceerd overkomt. Na vijf keer Vera lijkt Rue Royale nog steeds niet uitgekeken te zijn op Groningen. Gezien de lange rij bij de merchandise ná het optreden, lijkt dat gevoel wederzijds en komt er vast nog wel een zesde keer.