Helemaal Lokaal: Gemoedelijke sfeer en talentvolle bandjes bij Lepel Concerts

Dreampop, jazzy rock en shoegaze uit Nederland

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Bob de Vries ,

Sinds een paar jaar is Lepel Concerts, dat zijn vaste verblijfplaats aan de Antillenstraat heeft, ongeveer eens per maand de plek om (lokaal) talent te ontdekken. Drie bandjes op een avond, een paar euro entree, goedkoop bier en een gemoedelijke sfeer. Met vanavond Sväva, Mercy Giants en AC Berkheimer.

Door lokaal talent te koppelen aan iets grotere namen uit de rest van het land en regelmatig een underground bandje uit het buitenland te boeken, kun je er zeker van zijn dat je bij Lepel vaak net wat andere muziek te horen en zien krijgt dan bij de bekendere podia. Het Lepel-zaaltje in het anti-kraakpand leent zich prima voor dit soort concerten. De gezellige aankleding en het altijd wel in redelijke mate aanwezige publiek zorgen voor een gemoedelijke sfeer in een intieme setting.

De avond begint relaxed met de dreampop van Sväva, wat iets als ‘drijven’ betekent. Ondanks de Zweedse naam komt de band ‘gewoon’ uit Leeuwarden. Hoewel ze nog niet zo heel lang bezig zijn, weet de band live indruk te maken. De doordringende vocalen contrasteren met de dromerige instrumentatie, met een sfeervol resultaat. Sommige nummers hebben intense finales terwijl andere doorkabbelen en meer rustgevend werken. De band wisselt vaak van formatie maar klinkt toch goed op elkaar ingespeeld. Met de in 2014 geplande EP op komst, zullen we vast nog meer van deze jongelingen horen.

De uit Utrecht afkomstige Mercy Giants zijn wat meer ervaren op het podium, maar zijn daar sinds lange tijd weer samen te vinden. Na een hiatus van een jaar of zes, met verschillende andere projecten van de leden, is er nu een nieuwe plaat. De muziek is moeilijk te omschrijven, maar heeft veel invloeden van jazz en indierock en heeft door de repeterende, uitgesponnen stukken ook wel iets van krautrock in zich. Door de veelheid aan stijlen en invloeden, is elk nummer is een verrassing op zich. Hoewel niet al het materiaal even sterk is, weten ze zeker het half uur dat ze spelen de aandacht van het publiek vast te houden.

AC Berkheimer uit Rotterdam is een wat bekendere naam in de alternatieve muziekwereld. Elk van hun drie albums werd goed ontvangen door de media en inmiddels hebben ze op behoorlijk wat van de Nederlandse podia gestaan. De af en toe oorverdovende shoegaze en noise erupties worden met ingetogen vocalen gebracht. De intensiteit is prachtig en door het ineens oorverdovende volume is het een indrukwekkende finale van weer een goede avond muziek. Helaas speelt AC Berkheimer maar een klein half uurtje, maar hopelijk zijn ze snel opnieuw in de buurt te vinden voor een wat langere set. Met drie interessante, talentvolle, redelijk onbekende bandjes heeft Lepel weer een geslaagde avond neergezet. Hou hun Facebook in de gaten voor de volgende editie en zorg dat je er bij bent.