Sebadoh: rebelse mannen en niet voorspelbaar

Indierockband zonder compromissen

Tekst & Foto's: Jan Westerhof ,

Het duurde veertien jaar voordat Sebadoh met nieuw werk kwam. Het nieuwe album heet Defend Yourself en is behalve op cd ook als lp en digitaal verkrijgbaar. Verwacht niets nieuws, de tracks liggen in dezelfde lijn als het eerder uitgebrachte werk. Heerlijke rauwe indierock.

Sebadoh doet zijn naam eer aan als indierockband, niet meegaand met de commercie en trouw blijvend aan hun eigen stijl. Het zijn lofi-pioniers. LoFi, of low fidelity, is het produceren en opnemen van muziek in een mindere kwaliteit dan haalbaar is. Het voordeel is dat iedere band dit thuis kan doen. Het geeft een eigen sound. Er zijn zelfs bands die bewust op deze manier produceren om een authentiek geluid te krijgen.

Hierdoor is het ook de moeite waard om naar de concerten van Sebadoh gaan. Het is een indierockband zonder compromissen. Uit de podiumhouding en uitspraken van Lou Barlow blijkt zijn jarenlange ervaring in de muziekscene van New York. Het overlijden van Lou Reed wordt vanavond regelmatig door de zanger aangehaald. Met voorbeelden en anekdotes, dit met enig cynisme. Het feit dat Barlow het er vaak over heeft, is een indicatie dat Lou Reed een grote inspiratiebron voor hem is.

Het is niet de eerste keer dat Sebadoh in Vera speelt. Volgens Lou Barlow komt hij hier al vijfentwintig jaar. Sebadoh behoort dan ook tot een van de bands die in lengte van jaren op het programma van Vera staat. En niet zonder succes. Tijdens de show van vanavond wisselen oude nummers als On Fire en recenter materiaal als I Will elkaar af. De zang, bas en gitaarpartijen worden gedeeld met Jason Loewenstein. Samen met de strak drummende Bob D’Amico klinkt het geheel als een heerlijke avond vol Sebadoh.