De thuiswedstrijd van I Am Legion

Ondanks de bescheiden opkomst toch een feestje in De Oosterpoort

Tekst: Niels Cornelis Meijer Foto's: André Eggens ,

I Am Legion is een supergroep die bestaat uit Groningers Noisia en de Britten Foreign Beggars. De muziek laat zich niet in een hokje stoppen. Want wat voor naam geef je aan een fusie van hiphop, drum & bass, dubstep, trap en grime? Misschien 'anabolenhiphop' of 'drum & brap'. Het is in ieder geval niet muziek die je op zondag opzet. Of juist wel. Want met de beukende beats en opzwepende raps kun je onmogelijk op je gat blijven zitten.

I Am Legion bracht in september hun eerste plaat uit en de Europese tour zit er na vanavond op. Groningen is dus het eindpunt. Het is trouwens leuk thuiskomen voor Noisia: zaterdag stond I Am Legion in een uitverkochte Melkweg tijdens Noisia Invites (ADE) en ook de shows daarvoor waren succesvol. Deze zondagavond in Groningen is echter minder massaal. Met ongeveer 250 mensen is de kleine zaal van de Oosterpoort gezellig vol. Misschien niet verwonderlijk, aangezien het zondagavond is. Bovendien zullen veel stappers nog in Amsterdam zijn voor ADE. Toch blijft het voor velen een gemiste kans, want dit is (voorlopig) de enige liveshow die I Am Legion in Groningen doet.

De avond begint rustig met DJ sets van Samiyam en DJ Nonames. Vooral de eerstgenoemde heeft het lastig. Samiyam staat voor een lege zaal te draaien doordat iedereen op de tribune zit te chillen. Tijdens de set van DJ Nonames komen mensen in actie. De huis-DJ van Foreign Beggars ziet aan het eind van zijn optreden een aardig kluitje enthousiast dansende mensen voor zich.

Dan is het de beurt aan I Am Legion. Het is duidelijk dat de mensen hiervoor zijn gekomen. Voor even gaat iedereen op in de kolkende meute en is men helemaal vergeten dat het zondag is. De vijf mannen op het podium genieten ook van de show; dit moet voor zowel Noisia als Foreign Beggars een prettige thuiswedstrijd zijn. Het album van I Am Legion komt voorbij, maar de artiesten trekken ook uit eigen catalogus. Zo wordt er bijvoorbeeld hard gedanst op Noisia's remix van Smack My Bitch Up van The Prodigy. Bij de toegift wordt het thuislegioen uitgenodigd om op het podium te komen. En dan is de pret over. Oh nee, toch niet. Want in Subsonic wacht de zondagnachtbrakers nog een uitgebreid programma met Posij, Alix Perez, The Upbeats en natuurlijk Noisia.