Jubileumeditie Latin Dance Night: Bekend & Bemind

Na 20 jaar feestjes van herkenning, toch ook nog vernieuwing

Tekst: Iris Engelsman Foto's: André Eggens ,

De twintigste editie van Latin Dance Night trekt zaterdag 9 november 1700 danslustige bezoekers naar De Oosterpoort. Hoogtepunt is de Cubaanse hitformatie Los Van Van, maar ook jonge talenten Cache Royale en Grupo Extra kunnen rekenen op een danslustig gevolg.

Inmiddels is de Latin Dance Night niet meer weg te denken uit het Nederlandse aanbod aan latinfestivals en –feesten. De afgelopen twintig jaar is het festival gestaag uitgegroeid tot een evenement waar internationale topacts hun opwachting maken, en waar hordes muziek- en dansliefhebbers uit Groningen en verre omstreken op afkomen. De ingrediënten van dit tropische feestje zijn ondertussen dus wel bekend: live muziek en wervelende dansdemonstraties onder het vertrouwde dak van De Oosterpoort. DJ’s en dansvloer zoals vanouds in de foyer van de Kleine Zaal (voor de gelegenheid omgedoopt tot de Calle Miami) en een marktje met exotisch eten, drinken en dansschoolpropaganda. Voeg daar aan toe dat de hoofdact van dit jaar (Los Van Van uit Cuba) al sinds de jaren zeventig aan de weg timmert, en je hebt een feestje van herkenning. En precies dáár leeft dansminnend Groningen en omstreken jaarlijks naar toe.

Toch zijn er wel degelijk wat nieuwigheden te bespeuren, zoals een podium voor een relatief nieuwe muziek- en dansstroming in Nederland: kizomba. DJ Sigi Holland trakteert in de kelder (Sotano de Kizomba) zijn publiek de hele avond op de zwoele, sexy klanken van dit genre, dat oorspronkelijk uit Angola en/of de Kaapverdische Eilanden afkomstig is. Door bekende muziekstromingen in een nieuw jasje te steken, zorgen ook jonge muzikanten Cache Royal (ritmo kombina) en Grupo Extra (bachata, reggaeton en merengue) voor een frisse noot in de programmering. La Sucursal Sa en Tromboranga staan naast Los Van Van garant voor de authentieke salsa brava, waarop naar hartenlust wordt gedanst, door jong en oud.