#GP13 Groningsch Peil dag 4: J'lectroniq en Meadowlake

Dagdromen in het donker en knallende crescendo's

Tekst: Petra Huijgen en Richard Lahuis Foto's: Richard Lahuis ,

Op de laatste dag van Groningsch Peil werd er door de redactie van 3voor12/Groningen een uitstapje naar Friesland gemaakt. Je moet er wat over hebben om Meadowlake te zien spelen en dat was in dit geval afreizen naar Munnekezijl. In de stad liet J'lectroniq voor een veel te lege zaal het publiek wegdromen op zijn beats.

J'lectroniq: fijn en verraderlijk

Waar is Groningen als J’lectroniq speelt? Niet in het Concerthuis in elk geval en dat is zonde. De vijfentwintigjarige Stadjer trakteert het aanwezige publiek op een fijne drie kwartier triphop, maar hiervan is slechts een handvol mensen getuige.

Jasper Bosgraaf, zoals J'lectroniq heet als hij niet achter de knoppen zit, is ook rapper (Jackson) en platenbaas van Afrodisiac recordings. Muziekblogs pakten zijn EP’s op en The Find Magazine riep hem vorig jaar zelfs uit tot Talent of 2013. Vorige week kwam er tussen de Popronde-optredens door een nieuwe EP op zijn website. Een drukbezet man dus die je beter in de gaten kunt blijven houden.

Het optreden vindt helemaal achterin het Concerthuis plaats, misschien dat het publiek daarom ontbreekt. De mensen die voor een drankje komen, lijken niet van plan om hun gesprekken te staken en te komen kijken. J’lectroniq laat zich echter niet door het veld slaan door een lege zaal: "Groningen, vanavond spelen we leuke muziekjes voor je." Leuke muziekjes zijn het zeker. Samen met gitarist Christiaan Moorman brengt J’lectroniq een mix van, wat niet eigenlijk?

Invloeden zijn er uit de hiphop, jazz, soul en indiemuziek. Geconcentreerd combineert Bosgraaf dat met dromerige soundscapes en strakke beats. Soms is het zo ambient dat je het idee krijgt dat Bosgraaf zijn dagdromen één-op-één heeft vertaald naar muziek. Fijn en verraderlijk tegelijkertijd, want voor je het weet zit je in gedachten weg te dromen en vergeet je dat buiten de kou weer wacht. Even later schudt Bosgraaf je weer wakker met een strakke beat en is de muziek uptempo en dansbaar. Moorman blijkt overigens ook over bad-ass mondharmonica-skills te beschikken.

Wanneer het optreden tegen het einde loopt kijkt Bosgraaf Moorman aan: "Zullen we er dan maar een eind aan breien?" Lachend zwaait Bosgraaf naar vijf mensen die zitten te kijken: "Dag Groningen!" Toch wel ongemakkelijk, zo weinig mensen bij zo'n gave show. Op 14 november is er een herkansing in Pand48 voor iedereen die het heeft gemist.

Helemaal naar Friesland voor Meadowlake

Café de Sluys in het Friese Munnekezijl vormt het decor voor de Groningse band Meadowlake. De band staat geprogrammeerd na covers van Sjackie goes to Stitswerd, wat opmerkelijk is. Ondanks de beperkt gevulde kroeg brengt Meadowlake een intense en krachtige set waarin subtiele en dromerige momenten worden afgewisseld met knallende crescendo's en experimentele escapades.

In het nummer Vala dat voor het eerst live wordt uitgevoerd, laat de band zijn eigen geluid en potentie horen. Daarnaast is ook het plezier van Meadowlake zélf zichtbaar.