Eerste editie Coming Up festival is een feit

Opkomende bands zorgen voor een muzikale avond met hoog niveau

Tekst: Robin Eggens ,

Het Coming Up Festival vond afgelopen donderdagavond plaats in het Platformtheater. De organisatie werkte samen met drie muziekinstanties om een line-up neer te zetten waarbij nieuw opkomend talent centraal moest staan. De Kunstbende Groningen, de Academie voor Popcultuur en 3voor12 groningen mochten elk twee bands programmeren die aan deze beschrijving voldeden. Daarnaast programmeerde het festival zelf twee bands. Er ontstond een afwisselend programma met veel verschillende muziekstijlen, maar het werd al snel duidelijk dat talent de constante factor was.

Er waren twee podia ingericht voor de bands. Van tevoren was er geen tijdschema bekend gemaakt waardoor het een verrassing werd welke band wanneer zou optreden. Op het grote podium speelden Sprokkelhout, The Future’s Dust, Animal Antics en The Tightropes. Aan de andere kant van de zaal was een intieme setting gecreëerd waar het publiek kon zitten en luisteren naar MyDearestDear, The Given Horse en Vincent Kenter. Het tempo van de avond lag hoog. Wanneer de band op het grote podium klaar was, stond de volgende act al klaar op het kleine podium. De eerste editie van het Coming Up Festival werd afgesloten door Eduard de Groot. Daarna was er een officiële afterparty in Het Pakhuis.

Sprokkelhout mocht het festival openen met hun muziek dat een mix is tussen alternative, postrock en experimental rock. De band straalde energie uit en wist de muziek live goed over te brengen op het publiek. MyDearestDear was gemaakt voor het kleine podium. Met een open haard op de achtergrond kwamen de gevoelige en intense nummers goed tot hun recht. Het optreden kreeg extra charme doordat er een paar keer onduidelijkheid was over de titels van de nummers.

Op het kleine podium speelde The Given Horse. Deze twee mannen namen het publiek mee met de trip die het duo door Amerika maakte. De manier van optreden was te vergelijken met een ander bekend duo, namelijk Tenacious D. Het Coming Up Festival had zelf de band Animal Antics toegevoegd aan de line-up. Een mix van vrolijke britpop met invloeden van funk, classic rock en pop. De band deed hun best om het publiek aan het dansen te krijgen en met succes.

Als laatste mochten The Tightropes op het grote podium spelen. De band speelde het publiek plat, zowel qua performance als geluidsniveau. Met duidelijke invloeden van onder andere Jimi Hendrix creëren ze hun eigen geluid en presenteren dat met veel energie en enthousiasme.

Bij het kleine podium was het gezellig druk, maar bij de bands op het grote podium was meer publiek leuker geweest. In een interview met het Dagblad van het Noorden gaf de organisatie aan dat het niet om een volle zaal ging om het festival tot een succes te maken. Het ging erom dat het publiek bands zou ontdekken en deze zou gaan volgen. Het Coming Up Festival heeft daar goed in voorzien. Door de diversiteit in muziekstijlen was er voor iedereen wel iets bij wat hem of haar aansprak.

Volgend jaar zal er een nieuwe editie worden georganiseerd van het Coming Up Festival.