Topplaat of Onderzetter: Menhir - Uberlith II

Op de goede weg, nu nog meer avontuur

Tekst: Sannette de Groes ,

De Groningse stonerrockband Menhir is opgericht in 2012. In februari van hetzelfde jaar komt ook EP Uberlith uit. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en komt het trio dan eindelijk met een opvolger, namelijk Uberlith II. Deze nieuwe EP bestaat uit drie nummers en duurt ongeveer tien minuten.

Uberlith II gaat in dezelfde lijn verder als Uberlith uit 2012: dezelfde onontkoombare zware ritmesectie knalt er gelijk lekker in, en als rode draad zijn daar weer de geluidsfragmenten waar bands als Celestial Season eerder ook al mee experimenteerden. Het trio bestaat uit twee basgitaristen en een drummer. Hoe stonerrock zonder gitaar klinkt?

Het eerste nummer van de EP, Mt. Aloha, begint met een rustig intro waarna het al snel explodeert met lekkere riffs en zware baslijnen. De drumpartij is strak maar niet verrassend. De kick zit vaak in het bereik van de basgitaren waardoor er een muur van geluid ontstaat en niet alles meer definieerbaar is. Dit maakt het geheel wel echt rechttoe, rechtaan en er zijn overduidelijk heavy metal invloeden te horen.

Het tweede nummer van de EP, Butt Cake, heeft een soortgelijke opbouw als het eerste nummer. Toch voelt het nummer minder zwaar en luchtiger. Ook is er eindelijk zang te horen, al is het maar een zin: “we want butt cake”. Het laatste nummer genaamd Dance Dance Dance doet wat vrolijker aan dan de eerste twee nummers. Het nummer begint met een lieflijk gitaartje, maar algauw gaat de band weer lekker los. Gelukkig zijn er in de drie nummers toch een aantal vette solo’s te horen en veel lekkere riffjes.

Nederland heeft een rijke geschiedenis aan goede stonerrockbands en Menhir past daar prima tussen. De muziek is een toegankelijke vorm van stonerrock met de eerder genoemde invloeden van heavy metal. De nummers zijn over het algemeen iets zwaarder dan stoner of doom. Andere stonerrock bands als Windhand rekken de nummers uit tot wel tien minuten, dit doet Menhir niet. De EP ligt lekker in het gehoor en zorgt ervoor dat je zin krijgt om een live-optreden mee te maken.

Dit Groningse trio is op de goede weg maar muzikaal gezien kan het allemaal nog wel wat avontuurlijker, zo kan de band uitgroeien tot een grote stonerrockband in Nederland. Dit begint in 2014 op Grunnsonic, onderdeel van Eurosonic Noorderslag.

Menhir presenteert Uberlith II vrijdag 13 december in Subsonic. Entree: € 3,-