The Staves houden hun eer hoog

Emily (The Staves) over het album: “My mom thinks it’s really good!”

Tekst: Robin Eggens Foto's: Donald van Tol ,

Eerder deze week gaven The Staves al een concert in Utrecht (Tivoli) en Rotterdam (Rotown), maar donderdagavond is de Spiegeltent op Noorderzon de gelukkige. Het uitverkochte concert van het folk-trio zorgt voor een lange rij voor de Spiegeltent.

The Staves bestaan uit de drie zusjes Jessica (zang en gitaar), Camilla (zang en ukelele) en Emily (zang) uit Watford (Engeland). De zusjes maken akoestische folk rock en in juli hebben ze een speciale editie uitgebracht van hun debuutalbum Dead & Born & Grown, dat live materiaal bevat.

Vanaf het begin is het meteen duidelijk waarom het drietal onder andere opende voor Bon Iver. De harmonieën in de meerstemmigheid zijn prachtig en elke keer volledig zuiver. De nummers worden klein gehouden door hun eenvoudige, maar uiterst sterke, begeleiding op akoestische gitaar en ukelele. De afwisseling in het solo zingen in de coupletten en de schitterende harmonieën in de refreinen zorgen voor een goede opbouw van de nummers. Bij onder andere nummers als The Motherlode en Pay Us No Mind wordt de bezetting uitgebreid met “the guys” op drums en basgitaar. Ondanks dat wordt deze uitbreiding van de bezetting niet gemist in andere nummers.

De rustige folk van The Staves komt goed tot zijn recht in de (kleine) Spiegeltent. Het hoogtepunt van het optreden is het begin van Wisely & Slow, het openingsnummer van de plaat. De zusjes gaan met z’n drieën rond een microfoon staan en zingen het nummer volledig a capella en driestemmig. Daarna verandert het nummer na een paar minuten helaas en wordt het verder opgebouwd met drums en bas.

Het is duidelijk dat het trio zich vermaakt tijdens het optreden. Tussen de nummers door worden er korte verhaaltjes verteld en prijzen de dames hun debuut album Dead & Born & Grown meerdere keren aan. Dat het drietal humor heeft wordt duidelijk wanneer Emily het publiek over wil halen om hun album te kopen: “My mom thinks it’s really good!” Afgezien van het feit dat de uitspraak van hun moeder kwam, kan het bijna niet anders dan dat het publiek zich daarbij aansluit.

Na bijna het hele album en eerder werk te hebben gespeeld komen de zusjes terug om nog één nummer te spelen. Als toegift spelen ze het nummer Dead & Born & Grown van het gelijknamige album. Het enige puntje van kritiek op het optreden van The Staves is dat de groene lasers niet bij de sfeer van het optreden pasten. Maar dat doet niets af aan The Staves die hun muziek op een perfecte wijze weten over te brengen op het publiek. Laten we hopen dat we de dames snel weer in Groningen kunnen verwelkomen!