EP-release Mongoose bewijst dat hiphop en Subsonic goed samen gaan

Gunfactor onder deze jongens is groot

Tekst en foto's: Jan Westerhof ,

Riley Touw schreef zijn eerste rap toen hij 11 was. Al snel vormde hij met zijn nicht Fg Squad ft Jaykay. Sinds zijn zeventiende noemt hij zichzelf Mongoose. De mangoest, de Nederlandse benaming voor dit kleine woestijndier, heeft een grote overlevingsdrang en wordt vaak onderschat. Riley herkent zich hier in en gebruikt dit als motivatie om zijn doel te bereiken. Dit bewijst hij door in 2012 de eerste prijs te winnen tijdens het Demolition panel bij Rotterdam Beats. Ook staat hij in september in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland.

Voor zijn teksten is Riley zelf verantwoordelijk. De teksten zijn autobiografisch. Riley laat zich hiervoor leiden door zijn gevoel als rapper. Dit is zijn weg om zich te uiten, het zit van binnen. Het ligt ook vast in zijn bedoeling zijn geld hier mee te verdienen! “I Made it on my own way” is een lifestyle-uitspraak van hem.

Samen met de hiphop producers van Pushroom heeft hij zijn eerste EP Easy Does It geproduceerd. Pushroom, bestaande uit Henrico Ligthart (Drico) en Douwe van er Meulen (Bahz), werkt al langere tijd samen met hiphop artiesten.

Voor de release party van de EP Easy Does It is voor Subsonic gekozen. Een niet voor de hand liggende keuze omdat hier meestal Disco / Drum & Bass / Dubstep gedraaid wordt. Rond 00.30 stroomt het vol met hiphopliefhebbers. Samen met bezoekers van de keiweek en de vaste bezoekers zorgt dit er voor dat de Subsonic vol is. Er heerst een goede sfeer waarin de support acts Primetech, Rum & Skunk en Mulu hun show weggeven. Een mooie programmering waarin alles goed getimed is. Er worden nog meer releases aangekondigd, dus dat belooft nog veel goeds.

De gunfactor onder deze jongens is sowieso groot. De verbondenheid hoort ook bij de cultuur van de hiphop. Rond 02.15 begint Mongoose met zijn optreden. Hij creëert zijn eigen sfeer op het podium. Met snelle interacties zet Mongoose een goede show neer. Oud werk en tracks van zijn EP wisselen zich af. Voor het publiek kan het niet meer stuk. Mongoose bewijst dat hiphop ook gewoon in de Subsonic kan.