La Chiva Gantiva laat Noorderzon dansen

Charmante Belgen blazen Het Dok omver

Tekst: Petra Huijgen Foto's: Bob de Vries ,

Het is een bonte verschijning, de zevenkoppige groep uit Brussel. Dat is niet alleen omdat frontman Rafael Espinel het podium van Het Dok opkomt met een muts in de vorm van een flamingo. Met bandleden afkomstig uit Colombia, Vietnam, België en Frankrijk beslaat La Chiva Gantiva vele hoeken van de wereld en dat is terug te horen. Met een oneindig energieke mix van latin, jazz, funk en afrobeat laten ze zelfs de paar mensen die aan het eind van de avond nog zitten, dansen.

La Chiva Gantiva is het project van Colombianen Rafael Espinel en Natalia Gantiva die elkaar in Brussel leerden kennen. Spontane jamsessies samen met andere muzikanten groeiden de afgelopen jaren tot iets serieuzers: Afgelopen tijd speelde de band onder andere op SXSW. De band wordt geroemd om zijn liveoptredens en dat blijkt: vanaf de eerste noot zit de sfeer op Noorderzon erin. Gaandeweg wordt deze sfeer alleen nog maar beter.

Waar de plantsoenvijver een obstakel vormt voor sommige bands, lijkt La Chiva Gantiva vastbesloten om dit niet te laten gebeuren. De band is altijd in beweging en schijnbaar moeiteloos spelen de muzikanten over de vijver heen. Dit is grotendeels toe te schrijven aan frontman Espinel, die op geen enkel moment het contact met het publiek verliest. Tijdens het tweede nummer, titeltrack Pelao, valt de band even stil en vraagt Espinel het publiek om zich te laten horen. Een risico zo vroeg in de set, maar Noorderzon is enthousiast en tot ver achter de vijver wordt er gejuicht. Espinel lacht opgelucht. Deze lach verdwijnt de rest van het optreden niet meer van zijn gezicht.

Dat de nummers weinig afwisselend zijn is door het enthousiasme van de band dan ook geen aanslag op de aandacht van het publiek. Met de Spaans- en Franstalige teksten zullen de meeste bezoekers weinig mee kunnen, maar door de aanstekelijke melodieën en ritmes is het moeilijk om stil te blijven staan. Ook weet de band het publiek te blijven vermaken. Soms zijn het de blazers die als ware rockers aan de rand van het podium gaan staan, dan weer een solo van percussioniste Gantiva. La Chiva Gantiva is als een tijdbom die pas echt blijkt te barsten in de toegift.

Want slechts de set was te kort voor het Noorderzonpubliek. 'Ready to play a game with La Chiva Gantiva?' vraagt Espinel als de band het podium weer opkomt. Binnen een paar seconden stuurt hij het volledige publiek van links naar rechts en is iedereen aan het dansen. Espinel vertelt lachend dat hij van Noorderzon houdt. Aab het minutenlange applaus te horen houdt Noorderzon ook van deze charmante Belgen. Hulde.