Bosnian Rainbows doet denken aan vroeger

Zonder regen geen regenbogen

Tekst en foto's: Bob de Vries ,

Geen regenbogen, wel sputters op de tweede avond van Noorderzon. Paraplu's dus, maar ook veel dappere mensen die zonder regenbescherming de bui trotseren. Er zijn veel lege plekken op de walkanten. Een lege plantsoenvijver dus? Nee! Welgeteld twee bootjes. En we noteren zelfs de eerste zwemmer van Noorderzon 2013, die in het water voor het podium een beter plekje zoekt. Dit alles voor het uit de Verenigde Staten afkomstige Bosnian Rainbows.

Met een elektrische gitaar, drums en synthesizers geven de Bosnian Rainbows ons een muur van alternatieve, experimentele en elektronische rock. Waren er meer, die bij de muziek terugdachten aan bands als Siouxsie And The Banshees en Toyah?

Frontvrouw Ten Gender Bender is een excentrieke, af en toe wat vreemd, beweeglijke zangeres. Op bijna onnatuurlijke wijze gaat ze met gespreide beenstand door haar knieën, kruipt met haar voeten naast haar handen over de vloer en gooit haar schouders naar achteren alsof ze net uit een animatiefilm is gestapt. Het geheel leidt af van het muzikale aspect van het optreden, dat hierdoor een duister karakter krijgt.

De intrigerende set duurt slechts vijftig minuten. Tussen de vlot achter elkaar gespeelde nummers door is er echter ook geen nutteloos geklets. Een 'Gracias' aan het eind, dat kan er nog wel van af.