Gitaarspektakel van Walter Trout Gitaarspektakel van Walter Trout

Bluesgitarist maakt goede naam wederom waar

, Tekst: Karst Jaarsma Foto's: Fokke Bouma

Gitaarspektakel van Walter Trout

Bluesgitarist maakt goede naam wederom waar

Tekst: Karst Jaarsma Foto's: Fokke Bouma ,

De laatste keer dat gitarist Walter Trout Groningen bezocht is alweer twee jaar geleden. Met een nieuw album op zak reisde hij afgelopen dinsdag weer af naar het hoge noorden. Een evenement waar ongetwijfeld reikhalzend naar werd uitgekeken door zijn vaste schare fans.

Bij bluesartiest Walter Trout zit het gitaarspelen in het bloed. Hij speelde in zijn indrukwekkende carrière reeds in de band van John Mayall en met Woodstock legende Canned Heat. De laatste jaren is de gitarist ook solo te bewonderen. Groningen werd al regelmatig aan gedaan. Met een nieuw album op zak is het uiteraard tijd om de Oosterpoort met een bezoekje te vereren.

Dit album Blues For The Modern Daze waarin hij de gekte van de huidige wereld van zich afgeschreven heeft is een van de hoogtepunten uit zijn oeuvre. Het grootste gedeelte van de bezoekers zal echter hoofdzakelijk voor het uitvoerige gitaarspel gekomen zijn. Trout opent dan ook in zijn eentje met een knallende solo. De zaal is duidelijk meteen enthousiast. Wanneer Walter Trout, gekleed in zijn eigen t-shirt, voor zijn band aftelt wordt er al enthousiast meegeschreeuwd.

Vervolgens wordt dit enthousiasme vanuit Trout zijn kant beloond. Hij opent meteen met het fantastische, meeslepende Help Me. Uitgebouwd tot een bijna vijftien minuten durende versie van de bluesklassieker is de sfeer gelijk gezet. Verspreid over meer dan twee uur en 40 minuten speelt Trout vervolgens een denderende mix van blues, rock ’n roll en classic rock.

Verspreid over deze lange periode verveelt het optreden geen moment. Walter Trout is een expressionistisch persoon en tijdens de mishandeling van zijn gitaar komen de mooiste gezichtsuitdrukkingen aan bod. Bovenal is er een mooie afwisseling tussen de verschillende blues gelieerde stijlen. In het begin is het Trout zelf die de hoofdrol inneemt. Naarmate het optreden vordert komt er meer ruimte voor zijn pianist.

De gitaaraangever komt ook nog enkele keren het podium op om een stukje mee te zingen. Dit doet hij met een strot waar Axl Rose tegenwoordig jaloers op zou zijn. Nummers als Lord Have Mercy en Goin’ Down vertolken dankzij deze stem fantastisch het classic rock gevoel.

Walter Trout staat eigenlijk ieder twee jaar wel in de Oosterpoort. Vanavond bewees hij waarom hij elke keer weer terug mag komen. Van zulk gitaarspektakel krijg je als bluesfan nooit genoeg. 2014 kan alvast genoteerd worden!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen