Avery Plains & Santa Fe in Viadukt Avery Plains & Santa Fe in Viadukt

Interessante Groningse dubbel

, Tekst: Harold Zijp Foto's: Anna Hiep

Avery Plains & Santa Fe in Viadukt

Interessante Groningse dubbel

Tekst: Harold Zijp Foto's: Anna Hiep ,

Oefenruimte Het Viadukt organiseert met enige regelmaat concerten op de zaterdagavond. Soms zijn daar nationale of buitenlandse bands te zien, maar vaak zijn het de betere Groningse bands die het gezellige podium betreden waar het publiek via de smalle zaal en een balustrade "bovenop" de bands kan staan. Dit weekend was het de beurt aan Avery Plains en Santa Fe om zich daar te laten horen.

Santa Fe is een relatief nieuwe band rond Vox von Braun gitarist Ben Wennekers. Waar Vox von Braun het zoekt in noisy indiepop is de sound van Santa Fe toch wel even anders. Mijn eerste associatie was The Gun Club, de legendarische band rondom Jeffrey lee Pierce, die een geslaagde mix maakte tussen noise en en dark country in de jaren tachtig. Ook bij Santa Fe zijn die country-achtige licks en dat broeierige af en toe te horen. De zang van Wennekers pakt je bij de strot en de bassist heeft een swing in zijn spel die je niet bij veel noisebands ziet. Daar zit zeker toekomst in.

Avery Plains is een veelkoppig monster dat zich af en toe poeslief voordoet en dan weer vuur spuwt. De band is opgebouwd rond voormalig Moonlizards zanger Jurgen Veenstra. Ook Ruud Slingerland (Dia del Mercado), eerdergenoemde Ben Wennekers en Merijn Jansen (Dia del Mercado) spelen in de band. De bezetting wil nog wel eens wisselen - zelfs tijdens het concert - maar er is dan ook volop variatie binnen het repertoire dat van donkere crooners via country loopt tot beukharde noise.

Veenstra is de constante factor, een leadman die elke band zich zou wensen met zijn charisma en sterke stem. In de heftigste variant speelt de band met vier gitaren, bas, drums en twee blazers. Het knappe is dat je toch nog kan horen wat elke muzikant individueel speelt. Erg goed, en voor mij ook nog een prettig toetje in de vorm van de laatste song, een cover en misschien wel mijn favoriete hit uit de nineties: Retarded van the Afghan Whigs, gelijk weer een band wiens invloeden je ook wel hoort bij Avery Plains.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen