Tamar Lewis: over leven, lampen en de kracht van koffie Tamar Lewis: over leven, lampen en de kracht van koffie

Release debuut ep wordt gevierd met een optreden in het Prinsentheater

, Tekst: Ingrid de Vries Foto's: Klaas van der Pijl

Tamar Lewis: over leven, lampen en de kracht van koffie

Release debuut ep wordt gevierd met een optreden in het Prinsentheater

Tekst: Ingrid de Vries Foto's: Klaas van der Pijl ,

Sinds 2008 houdt singer-songwriter Tamar Lewis zich serieus bezig met muziek. Ze bouwde een behoorlijk repertoire op en bewees zichzelf meerdere malen op verschillende podia. Het opnemen en uitbrengen van haar muziek leek een logische vervolgstap. Toch hebben haar fans hier een tijd op moeten wachten. Hun geduld wordt op 30 maart beloond met de feestelijke release van debuut ep Canvas.

In een eerder interview met 3voor12/Groningen liet Tamar Lewis al doorschemeren dat ze nadacht over het uitbrengen van een ep, maar dat ze hierover geen toezeggingen wilde doen. De gedachte dat ze iets moet uitbrengen zou voor haar verlammend werken. Niets moet, die gedachte komt ook vanavond in het Prinsentheater naar boven.

Het publiek, een divers gezelschap van oudere en jongere mensen, loopt rustig naar binnen en collectief kijken we naar een staande lamp die iedereen herkent uit oma's woonkamer. Naast de gebruikelijke gitaren van Tamar Lewis en gitarist Daniël Tanate, staan ook een drumstel en een contrabas met sfeerlichtjes opgesteld. De aanblik is warm en huiselijk.
 

Als je deze setting combineert met de rustige opkomst van de muzikanten, ontstaat de verwachting dat de muziek bescheiden gaat klinken. En daarmee word je meteen op het verkeerde been gezet. De muzikanten laten juist een vol geluid horen. Ondanks dat zij normaal gesproken niet in deze bezetting spelen, komt het over alsof ze goed op elkaar zijn ingespeeld en dat is bewonderenswaardig.
 

Als Tamar Lewis later opkomt, is het feest helemaal compleet. Haar warme stem past prima bij de ongedwongen sfeer. Wat ook opvalt zijn haar beeldende teksten, waardoor het publiek meteen in haar verhalen wordt gezogen. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, zoals: leren, leven, de liefde, de stad, herfst en de kracht van koffie.


Een nadeel is dat er vrij snel een pauze wordt ingelast in het optreden, waardoor de concentratie van het publiek daarna wat dreigt te verslappen. Tamar Lewis en haar band laten zich hierdoor echter niet van de wijs brengen. Door hun natuurlijke charme en het maken van grappen die onder andere over de lamp gaan (gekocht bij Mamamini), lukt het om iedereen er weer bij te betrekken. Bij het aanstekelijke nummer Butterfly On My Guitar kijken de mensen met veel aandacht naar de muzikanten die bezig zijn om een lastig ritme mee te klappen en ondertussen eigenlijk ook nog zouden moeten dansen.


Natuurlijk draait deze avond om de release van de ep Canvas en daarop staan drie solide songs: Canvas, On A Giant's Shoulders en Out On The Street. Maar het is vooral mooi om te ontdekken dat Tamar Lewis de kans heeft gegrepen om al haar nummers te laten horen. Duidelijk is dat zij over een rijk repertoire beschikt en dat dit optreden, mede door de toevoegingen van drum en contrabas, niet zou misstaan op een groter podium.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen