Eisenhower kwam, zag en overwon Eisenhower kwam, zag en overwon

Elle Alpha en Eisenhower door naar de finale van de POPgroningen Talent Award

, Tekst: Douwe Numan Foto's Marij Kloosterhof

Eisenhower kwam, zag en overwon

Elle Alpha en Eisenhower door naar de finale van de POPgroningen Talent Award

Tekst: Douwe Numan Foto's Marij Kloosterhof ,

Eisenhower en Elle Alpha zijn de overtuigende winnaars van de tweede halve finale van de POPgroningen Talent Award. Zij voegen zich bij Jael en Desert Dead Cops die vorige week de eerste halve finale wonnen. Daarmee zijn alle vier de finalisten bekend die 20 april in Vera de strijd met elkaar aan zullen gaan om de POPgroningen Talent Award. Eisenhower gaf daarbij een uitermate sterk visitekaartje af richting de concurrentie.

Evenals vorige week wordt het bal in Simplon geopend door een wildcardhouder. En vanavond is dat Captain. Als opwarmer met een mix van rock en metal is het niet de ideale opener voor een avond als deze. De heren beginnen er echter niet met minder enthousiasme aan. Er is veel actie op het podium: er wordt volop bewogen en gesprongen. Na een paar nummers is duidelijk dat het instrumentele de nummers moet dragen; de zang is niet heel sterk. Met name de drummer krijgt daarbij veel ruimte. Ondanks het enthousiasme, komt de energie niet echt over op het publiek. Al moet wel gezegd dat er respect vanuit de zaal kwam voor het feit dat de basgitarist in recordtempo een snaar verving tijdens de set.

Next up is Elle Alpha. Een vijfkoppige band met een kleine frontvrouw. Een kleine vrouw met een grote stem, die ze tijdens de twintig minuten durende set in alle opzichten etaleert. Bij vlagen doet het stemgeluid wel wat denken aan Anouk en incorporeert ze wat scat-invloeden à la Selah Sue. Ook instrumenteel laat de band zien wat ze kan en het is duidelijk dat ze inmiddels de nodige podiumervaring heeft opgedaan. Een minpuntje is dat de achtergrondzang slecht doorkomt. De band brengt catchy popnummers met bluesrockinvloeden zonder te vervelen en de interactie met het publiek is erg natuurlijk. Al met al een sterke, overtuigende act met een sterke frontvrouw.

Nog onder de indruk van Elle Alpha, beklimt Eisenhower met vier man het podium. Met een overdonderende en energieke performance sleuren ze het publiek vanaf de eerste tonen mee en laten tot de laatste noot niet meer los. De heren spelen stevige rock maar door de meerstemmige zang, alle vier zingen ze mee, en originele grepen naar andere stijlen als country/ hillbilly, inclusief mondharmonica, weten de mannen volop te verrassen. De energie en het speelplezier spat er vanaf en doet denken aan de energie van een Blink 182 maar dan met een zanger die wél kan zingen. Toegegeven, de backing vocals zitten er in het begin wel eens naast maar het zij ze vergeven; het wordt ruimschoots gecompenseerd met het enthousiasme. Daarbij is het goed te merken dat de mannen al meerdere jaren met elkaar spelen. Ze beheersen niet alleen hun instrumenten maar zijn ook goed op elkaar ingespeeld. Als ze op een zeker moment a capella zingen, lijkt het als ‘showing off’ maar het gaat erin als zoete koek. De band gaat volle bak, speelt vol overtuiging, toont veelzijdigheid en originaliteit en dit wordt zowel door het publiek als de jury goed opgepikt.

Een schier onmogelijke taak rest Paradox Machine als afsluitende band: indruk maken op een publiek dat bijkomt van achtereenvolgens Elle Alpha en Eisenhower. Lange haren, twee gitaren, keyboard en drumstel: Paradox Machine speelt progressieve metal en beheerst dit ook. De band zet een sterke pot metal neer. Ze beschouwen het als een uitdaging om drie nummers binnen twintig minuten te spelen, gezien het feit dat dat nog niet eerder gelukt is. Waar The Horrible Twunts als metalband vorige week de hele zaal mee wisten te krijgen, lukt dat Paradox Machine duidelijk niet. Instrumenteel is het heel aardig maar de zang kan niet echt overtuigen. Bovendien lijken de mannen erg in zichzelf gekeerd en is er weinig interactie met het publiek. Wellicht dat de band te druk was met focussen op de taak om voor het eerst drie nummers binnen twintig minuten te spelen en onderwijl niet vergeten te headbangen. Het moet gezegd: in die taak zijn ze geslaagd maar het publiek en de jury wisten ze echter niet te overtuigen.

Eisenhower en Elle Alpha waren vanavond overduidelijk de twee beste kandidaten. Tot die slotsom komt ook de jury. In vergelijking met Jael en Desert Dead Cops lijken deze twee acts een maatje groter. Daarbij moet gezegd dat Eisenhower er met kop en schouders bovenuit stak. Het zou zomaar kunnen dat de finale in april uiteindelijk tussen de twee winaars van deze halve finale gaat. Het is in ieder geval duidelijk dat alle bands hun A-game moeten brengen om een kans te maken in de finale, waarbij Eisenhower inmiddels licht in een favorietenrol zit. Kijken hoe ze daar mee omgaan.

Finale: vrijdag 20 april vanaf 20:30 uur in Vera, toegang gratis met Vera maandkaart (1,50 euro)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen