Jael en Desert Dead Cops naar de finale van de POPgroningen Talent Award Jael en Desert Dead Cops naar de finale van de POPgroningen Talent Award

The Horrible Twunts vissen, wellicht onterecht, achter het net

, Tekst: Douwe Numan Foto's: André Eggens

Jael en Desert Dead Cops naar de finale van de POPgroningen Talent Award

The Horrible Twunts vissen, wellicht onterecht, achter het net

Tekst: Douwe Numan Foto's: André Eggens ,

Jael en Desert Dead Cops zijn de winnaars van de eerste halve finale van de POPgroningen Talent Award. Na lang beraad kwam de vijfkoppige jury tot deze beslissing. Daarmee troefden Jael en Desert Dead Cops donderdagavond in Simplon Roberto Tan en The Horrible Twunts af en maken ze vrijdag 20 april hun opwachting in de finale in Vera. Donderdag aanstaande vindt de tweede halve finale plaats en weten we wie hen in de finale zal vergezellen.

De avond wordt geopend door Roberto Tan die door toewijzing van een wildcard alsnog door wist te dringen tot de halve finales. Lastig als het is om een avond te openen, weet Roberto Tan toch de nodige energie over te brengen op het publiek. Met scherpe teksten, veel enthousiasme en zichtbaar plezier weet hij indruk te maken. De interactie en timing met zijn kornuiten mag echter wel wat strakker en kan beter. Daarnaast zitten er de nodige korte nummers tussen en veel onderbrekingen. Die zorgen ervoor dat de show nooit één geheel wordt, maar eerder een aaneenschakeling van korte snippets aan nummers. De oproep: “En nu een heel nummer!” vanuit het publiek, sprak boekdelen. Potentie is er zeker maar de act moet nog groeien.

Na Roberto Tan is het de beurt aan Jael, die door sommigen na de voorrondes al getipt werd als potentiële winnaar van de POPgroningen Talent Award. Dat beeld wordt vanavond echter niet bevestigd. Met een volwaardige band en twee backing vocals geeft Jael een ware show maar de muziek klinkt geforceerd en overstemt met regelmaat de zang. Daarbij komt dat de zang van Jael lang niet altijd zuiver is en richting het einde van de twintig minuten durende set, steeds schreeuweriger klinkt. De bad girl uitstraling van Jael en de uitstraling van de band als geheel lijkt heel aardig en er zit zeker potentie in maar de performance van vanavond is ronduit matig.

De Desert Dead Cops maken graag reuzenstappen, bewegend op de maat van hun muziek maar ongetwijfeld ook in hun carrière. De band speelt een verrassend leuke set met veel variatie in tempo en stijl. Het ene moment hoor je beat en rock ‘n’ roll invloeden op het andere moment folk en zelfs wat surf fibes. De heren hebben een hoge gunbaarheidsfactor, zeker gezien de eenvoud waarmee ze het publiek meenemen. Goede degelijke muziek resulteert in een fijne set. Dat is hun kracht maar misschien ook hun zwakte: het wordt nooit echt spannend.

De metal band The Horrible Twunts mag de avond afsluiten en dat doen de mannen met verve. Korte broeken, petten, lang haar en een flinke bak herrie; het plaatje klopt en nog belangrijker: de muziek is goed. Zowel instrumenteel als qua zang is het een zeer sterk optreden. De muziek is opzwepend en de zaal pikt het op, terwijl het leeuwendeel van het publiek vast geen hardcore metalfan is. Erg vernieuwend is het niet maar de act staat als een huis.

Gezien de optredens van de avond lijkt het er sterk op dat The Horrible Twunts tekort zijn gedaan. Hun performance was vanavond absoluut beter dan die van Jael. De mannen lijken daarmee slachtoffer geworden van de potentie en mogelijke belofte die Jael met zich meedraagt. Een groot deel van het publiek had er echter net zoveel, en misschien wel meer, vrede mee gehad als Desert Dead Cops en The Horrible Twunts door waren gegaan naar de finale. Maar de keuze is aan de jury en die besloot anders.

2e Halve Finale: donderdag 29 maart vanaf 20:30 uur in Simplon, toegang gratis
Finale: vrijdag 20 april vanaf 20:30 uur in Vera, toegang gratis met Vera maandkaart (1,50 euro)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen